Belföld

Tajvani tulajdonosé lett a Grundig

A Sampo nevű tajvani cég 95 százalékos tulajdont szerez a nürnbergi székhelyű Grundigban, amely tavaly nyáron kis híján csődbe jutott.

A német Grundig tulajdonosa a tajvani Sampónak adja el az elektronikai
Tajvani tulajdonosé lett a Grundig 1

vállalatot. A Sampo megvásárolja Anton Kathrein 89 százalékos részesedésének döntő hányadát, továbbá azt a 11 százalékot, amely egy bankcsoport kezében van. Az ügylet pénzügyi részleteit nem tárták a nyilvánosság elé – írja az MTI-Eco.


 Tavalyi baj

A német cég azért jutott nehéz helyzetbe tavaly, mert a Deutsche Bank vezette bankkonzorcium nem hosszabbította meg hitelkeretét az augusztus 31. utáni időszakra. Sikerült azonban elkerülnie a fizetésképtelenséget, mert szándéknyilatkozatot kapott a Sampo cégtől, s ennek nyomán a bankok úgy döntöttek: továbbra is igénybe veheti a zárolt hitelkeretet. A Grundig vesztesége 2001-ben még 150 millió euró volt, tavaly ezt a felére mérsékelte. 


A Sampo megtartja a márkanevet

A Handelsblatt német lap szerint a tajvani Sampo konszern meg akarja tartani a Grundig márkát. Ugyanakkor a német cég disztribúciós (kereskedelmi és elosztási) csatornáit a saját termékeinek értékesítésekor is ki akarja használni.

A Grundig a legnagyobb német szórakoztató-elektronikai társaság, amelynek magyar leányvállalata is van, a Grundig Magyarország Kft. 2002-re a számítások szerint a Grundig csoportszinten 1,2 milliárd eurós forgalmat érhet el, 75 millió eurós veszteség mellett. A Sampo árbevétele tavaly 1,4 milliárd eurót tett ki.


Tajvani tulajdonosé lett a Grundig 2

Az eladó megkönnyebbült

Anton Kathrein, a Grundig eddigi tulajdonosa a Sampóval kötött szerződés aláírásakor elégedetten és megkönnyebbülten nyilatkozott: „Örülök, hogy teljesült ígéretem, miszerint a Grundignak biztos jövőt teremtek.” Kathrein bejelentette azt is, hogy megtartja helyét a Grundig felügyelő bizottságában (fb).

A Sampo a mostani ügylet révén nemzetközi konszernné lépett elő – hangsúlyozta az egyezmény aláírása után Felix Che, a tajvani cég fb-elnöke. A Sampo a Grundig megvásárlását arra használja fel, hogy betörjön az európai piacra. A költségcsökkentést pedig azáltal éri el az új tulajdonba került német cég, hogy a Sampo kínai beszállítói teljesítik majd a Grundig igényeinek egy részét.

A Grundig ma már inkább csak egy kereskedőház


Tajvani tulajdonosé lett a Grundig 3

A bécsi gyár

A Grundig egyébként az utóbbi években jelentős átalakuláson ment át. Eladta például legféltettebb kincsét, a bécsi tévégyárat. A további átalakulások részleteiről egyelőre nem sokat tudni, az azonban bizonyos, hogy a bajor állam támogatásáról biztosította a Sampo-irányítás alá került céget: igyekszik támogatni a reorganizációt.

Ugyanakkor a Handelsblatt megjegyzi, hogy a Grundig ma már csak 3000 embert foglalkoztat, így “csupán árnyéka régi önmagának”. Jelenleg inkább kereskedőháznak tekinthető, nem pedig gyártó cégnek, így a Sampo valóban a disztribúciós lehetőségek kihasználásában bízhat inkább, mintsem a márka hírnevében.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik