Belföld

Közép-Európában erősít a Vodafone

admin

2003. 01. 09. 09:01

Élesedik a verseny a mobilszolgáltatók között Kelet-Közép-Európában. A térség két legnagyobb játékosa a Vodafone és a Deutsche Telekom mobilcége, a T-mobile.

A Vodafone Group tovább erősítette közép-kelet-európai jelenlétét, miután a Vodafone brand használatáról szóló partneri szerződést írt alá a Mobilkom Austria osztrák szolgáltatóval, illetve annak egy horvát és egy szlovén leányvállalatával.

A Mobilkom Austria Group az egykor monopol távközlési szolgáltató, a Telekom Austria mobil-leányvállalata. A cégnek 2002 szeptemberében 2,94 millió előfizetője volt Ausztriában, amellyel a piac 43 százalékát birtokolta. Leányvállalat a horvát VIPnet 1,02 millió ügyféllel a horvát piac 47 százalékát szerezte meg, a szlovén Simobil pedig 300 ezer előfizetővel a szlovén piac 22 százalékát bírja. A három szolgáltató 2001-es bevétele közel 1,7 milliárd euró volt.

Vodafone szolgáltatások 35 országban

A szerződés értelmében a Vodafone és a Mobilkom Austria Csoport együttműködnek a globális szolgáltatások terén, és azokat a két cég logójával együtt reklámozzák. A megállapodás révén a Vodafone előfizetők a Mobilkom Austria és cégeinek hálózatán keresztül is használhatják a Eurocall, pre-paid roaming, pre-paid kártyák külföldi feltöltése, GPRS-roaming vagy a közelmúltban elindult Vodafone live! mobilmédiás szolgáltatást.

A megegyezés révén a Vodafone globális szolgáltatásai amellett a 28 ország mellett – ebből 17 európai – , ahol a cég leányvállalati-részesedéssel rendelkeznek, további hét országban – Ausztriában, Horvátországban, Dániában, Észtországban, Finnországban, Kuwaitban és Szlovéniában – is elérhetőek.

A T-mobile és a Vodafone verseng a térségben

A telítettségi szintet elérő nyugati piacok mellett a még növekedési potenciált rejtő kelet-európai piacok egyre fontosabban a nagy mobilszolgáltatók számára. Közép-Kelet-Európában a Vodafone eddig hazánkon kívül Albániában, Görögországban, Lengelországban és Romániában vetette meg lábát.

A térségben a Vodafone legnagyobb konkurenciája a Deutsche Telekom német leányvállalata, a T-mobile. A német cég tulajdonában van a legnagyobb horvát mobilszolgáltató, a Hrvatske Telekom 51 százaléka, a maxmobil, a második legnagyobb osztrák szolgáltató 100 százaléka, a cseh Radiomobil, az orosz MTS 40,1 százaléka, a lengyel PTC 45 százaléka, valamint anyavállalata, a Deutsche Telekom birtokolja a magyar Matáv 60 százalékát, amelynek 100 százalékos tulajdona a Westell.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.