Belföld

Fejlesztési bank: vagyonátadás nagy veszteséggel

Jelentős veszteséget realizál a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) azzal, hogy egy kormánydöntés nyomán, forma szerint tavalyi dátummal két, együttesen 48 milliárdos tőkeerejű szövetkezeti üzletrészvásárló cégét húszmilliárd forintért köteles átadni az ÁPV Rt.-nek.

Az MFB átadja az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-nek a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek felvásárlására létrehozott gazdasági társaságok, az MFB Üzletrészhasznosító Kft. és a Casa Kft. tulajdonjogát – erről állapodott meg információk szerint a két fél még tavaly szilveszter napján. Az előzmény: hosszabb halogatás után egy nappal korábban, december 30-án – az állami társaságok számára is váratlanul – kormányhatározat született a tranzakcióról, amelynél a vételár a döntés szerint pontosan húszmilliárd forint lehet.

Megfigyelők szerint a villámgyors döntés egyik célja az lehet, hogy a fejlesztési bank még 2002-re – s ne a “megújulás” évének számító 2003-ra – vonatkozóan írhassa le az ügylet kapcsán keletkező jelentős veszteséget (ez évre is jut elég, mert a Diákhitel Központ és az autópályás cégek kivételével minden MFB-s társaság előbb-utóbb az ÁPV-hez kerül). A sietséget jelzi, hogy – a lap értesülései szerint – az ÁPV vezérigazgatója szilveszterkor csak úgynevezett jogfenntartó záradékkal tudta aláírni a megállapodást, mert az itteni igazgatóság hivatalosan csak január 16-i ülésén dönthet annak elfogadásáról. A Casa Kft.-t egyébként egyforintos, jelképes áron veszi meg az ÁPV Rt., mivel az átvett üzletrészeknek nincs forgalmi értéke. A húszmilliárdos vételár a másik átadandó társaságért jár, amelynél forgalomképesnek tűnnek az átvett vagyonelemek – nyilatkozta László Boglár, az MFB kommunikációs igazgatója a Magyar Nemzetnek.

Az MFB-s veszteség oka, hogy – a húszmilliárdos ÁPV-vételárral szemben – a mezőgazdasági szövetkezeti külső-üzletrésztulajdonosok és a nyugdíjasok üzletrészeinek vásárlásáért felelős
Üzletrészhasznosító Kft. eddig majdnem 42,5 milliárd, a csőd, végelszámolás és felszámolás alatt lévő szövetkezetek külső üzletrészeket megvevő Casa pedig bő 21,5 millárd forintot fizetett ki különböző szerződésekre (ráadásul utóbbinál még közel 1,6 milliárdnyi, a földművelési tárcának kifizetendő költség is felmerült). A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a két cég együttes jegyzett tőkéje csak közel 48 milliárd forint volt, így a fejlesztési bank eddig kényszerűen hitelekkel is támogatta azok üzletrészvásárlásait.

A mostani ÁPV-s átadás ellenére e kölcsönök továbbra is a fejlesztési bank könyveiben maradnak. Ezek jórészét – a tőkeoldallal szemben – várhatóan nem az MFB, hanem a központi költségvetés “bukja el”. A Casa esetében százszázalékos, az Üzletrészhasznosító Kft.-nél ugyanis részleges állami garancia van a kölcsönökre (de utóbbi hitelek esetében a fejlesztési bank teljes megtérülésben reménykedik).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik