Belföld

Drágább lesz a fürdőzés

Télen is üzemelő fürdőinek egy részénél péntektől 100 forinttal emeli a belépők árát a Budapest Gyógyfürdői Rt., másutt az eddigi három óra helyett két órára csökkentik az alapfürdési időt. Elakadt a Rudas rekonstrukciója.

Horváth Gábor, a Budapest Gyógyfürdői Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy a társadalombiztosítási utalvánnyal rendelkezőknek péntektől fürdőnként változó, 200-400 forint közötti összeget kell fizetniük. Kivétel a szociális jelleggel üzemelő Dandár utcai és a pesterzsébeti fürdő. Közölte azt is, hogy a strandszezon kezdetekor, május 1-jén minden fürdőre kiterjedő infláció körüli áremelést terveznek. A tíz fürdőben egyébként péntektől – csakúgy, mint jelenleg – 600-tól 2000 forintig szóródnak majd a belépőjegy árak. 

Veszteséges gazdálkodás

A társaság elmúlt évét a vezérigazgató összességében eredményesnek értékelte azzal együtt, hogy több negatív tényező miatt több mint 200 millió forintos veszteségük keletkezett a várt nyereség helyett. Tavaly a 4,2 milliárd forintos bevétellel működő cég vagyona a fürdőfelújítások révén 2,4 milliárd forinttal nőtt.

A vezérigazgató a negatívumok közt említette, hogy az utalványok után 1999. decembere óta változatlan összeget fizet az egészségbiztosító pénztár, így ezek értéke ma már alig 50 százalékos. Több módosítás készült ezügyben, de nem nő 15 százaléknál jobban a társadalombiztosítási támogatás annak a javaslatnak az eredményeként sem, amelyet várhatóan az első negyedév végén fogadnak el.

Jövőre egymilliárdot költenek felújíításra


Horváth Gábor felháborító dologként említette a kincstári vagyonkezelővel évek óta húzódó vitájukat a Rudas fürdőről. A Széchenyi-tervből korábban 190 millió forint körüli összeget nyertek a török fürdőrész rekonstrukciójára, amelyhez a fővárosi önkormányzat másfél éve hasonló összeget biztosított. A tulajdoni, a kezelői és az üzemeltetői joggal összefüggő nézetkülönbség miatt az állami tulajdonú fürdő felújítása évek óta nem kezdődhetett meg, mivel a kincstári vagyonkezelő nem járult ahhoz hozzá. Az rt. idén mintegy egymilliárd forint értékben tervez fürdőrekonstrukciókat. A 4,5 milliárd forintos Rác fürdő korszerűsítési projektről szólva a vezérigazgató elmondta, hogy a létesítményt és a Citadellát összekötő sikló terve még engedélyezés alatt van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik