Belföld

Édes élet 2000, Árvay és Társa

Kezdjük magasan ezt a jó kis történelmi évet, az egyik legszebb magyar borral.

Édes élet 2000, Árvay és Társa 1

A név kitalálói egyáltalán nem a fogalommá vált hajdani kultuszfilmre, a La Dolce Vitára gondoltak, amikor e szép tokaji küvét elkeresztelték, hanem egy remélhetően többnyire édes élet nyitányát jelentő baráti esküvőre készült a bor prototípusa. Mély hasonlóság fedezhető fel mégis a bor és film egyik főszereplője között.

E hasonlóság lényege az édes, érzéki teltség, amit a filmben Anita Ekbergen figyelhetünk meg, akinek istennői idomai elkápráztatták az amúgy is nagyon kebelbarát Fellini mestert és a világot az ötvenes-hatvanas évek fordulóján. Jellemző, hogy az Édes életet követő, 1961-es Dr. Antonio megkísértése című Fellini-opuszban egy bigott szenteskedő főcserkész bácsika megháborodik Anita Ekberg látványától, aki egy tejet reklámozó óriásplakátról lép le, ölt testet. E heti borunk jellemzéséhez mi is Anita Ekbergen találtuk meg a fogódzót.

Az Édes élet, mármint Árvay János bora 11,2 százalékos, tehát alacsony alkoholú, ilyen értelemben könnyű bor. Ez a bor a könnyűség és a tartalmasság, testesség, gyümölcsösség és koncentráltság kettősségét mutatja, teltkarcsú, darázsdereka van, viszont irtóztató keblei. A gyümölcs leginkább barackokat és citrusféléket idéz, az extrakt-tartalom 40,1 gramm/liter, ez, valamint a 160 gramm/literes, a hatputtonyos aszúknak megfelelő cukor, valamint a magas, 16,5 gramm/literes glicerintartalom adja a borzasztóan telt idomokat. A markáns vonások egyensúlya mindig nagy bort eredményez, itt ez a bizonyos könnyed gyümölcsösség és a telt, akác- és hársmézes édesség a szép, fanyar savak (7,9 gramm/liter) fűzőjébe fogva érzéki, tökéletes harmóniát alkot. A háttérben elegáns újfa fűszeres okkerje simul a simogató, krémes textúrájú küvé-komplexumba észrevehetetlenül. Maga a bor hordóban erjesztett ötféle tokaji házasításából készült: két aszú, két fordítás és egy kései hárslevelű küvéje.

A bort Árvay János komponálta, szigorúan hozamkorlátozott alapanyagból, ami hét fürt fennhagyását jelenti tőkénként. Árvay pincészete azok közé a magas potenciálú műhelyek közé tartozik, melyekben nem nehéz meglátni az ígéretes jövőt. Tokaj főutcáján gőzerővel épül 100 hektárra méretezett szédületes feldolgozója, ez az üzemméret, az ő tudásbázisa és a központi elhelyezkedésű chateau a legnagyobb tokaji pincészetek közé fogja emelni egy-két éven belül az Árvay és Társát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik