Belföld

Sót, homokot! – a hóhelyzet nem gátolja a szükséges állami feladatok ellátását

A hó okozta fennakadások megszüntetése mindenütt megfelelően zajlik, az erőfeszítések eredményeként szerdán csökkent a járhatatlan mellékútvonalak száma, így a lakosság alapellátása az országban mindenütt biztosított.

Erről a kormányszóvivő tájékoztatta szerdán kora délután közleményben az MTI-t, azt követően, hogy a kormány a rendkívüli időjárás miatt kialakult helyzetben tájékozódott a szükséges állami feladatok ellátásáról.

Gál J. Zoltán közlése szerint a munkákban országosan közel 4000 fő és több mint 1400 munkagép vett részt. A honvédség állományából jelenleg is készenlétben áll 1800 fő és 350 technikai eszköz. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok megerősített szolgálatot rendeltek el, együttműködtek a társszervekkel, önkormányzatokkal.

Sót, homokot az utakra!

A MÁV hálózatán nincs járhatatlan pályaszakasz, szerdán reggel a vonatok valamennyi vonalon menetrend szerint el tudtak indulni. Az állami autópálya hálózaton a havazást megelőzően megkezdődött a szórás, az Állami Autópályakezelő Rt. teljes gépparkja – 82 szórógép és hóeke – a szakadatlan hóesésben szünet nélkül dolgozott, így az autópályák végig járhatóak maradtak – áll a közleményben.

Az áttekintés kitér arra is, hogy a Magyar Posta a megszokott rendben végzi a feladatát, “a küldemények késhetnek, de a pénzforgalom zavartalan”.

A közlemény szerint az utak csúszásmentesítése rendben zajlik, elegendő szóróanyag áll rendelkezésre – 75 100 tonna só, 15 330 tonna zúzalék és egyéb szóróanyag – abban az esetben is, ha az időjárás rosszabbra fordulna. A fővárosban a Kossuth téri jégpálya bontásából származó homokot is az utak csúszásmentesítésre ajánlották fel.

Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. dolgozói a város autóbuszjáratainak vonalát túlnyomórészt megtisztították, ezzel lehetővé téve a tömegközlekedést. Az FKF Rt. kedden este 10 órától 1608 fő hómunkást foglalkoztatott.

A diákok otthon, a katonák a laktanyákban kuksolhatnak

A mentők kivonulási ideje valamivel hosszabb, de az ellátás minősége nem csökkent. Egyetlen beteg kórházba jutása sem került veszélybe a hó miatt.

A közlemény szerint a honvédelmi miniszter engedélye alapján a vezérkari főnök elrendelte a katasztrófavédelmi egységek aktivizálását, valamint szigorította a laktanyaelhagyást. A honvédség egységei jégrobbantási, takarítási és kisebb mentési feladatokat látnak el.

Az oktatási tárca vezetője felkérte az iskolákat, hogy a hóhelyzet okozta hiányzásokat tekintsék igazoltnak, a szülőket pedig arra kérik, maguk mérlegeljék, hogy a napokban elengedik-e gyermekeiket az intézményekbe.

Fokozott figyelem a hajléktalanokra

A fővárosi önkormányzat 133 kórházi krónikus ágyat biztosít a hajléktalanok ellátására. A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálata mellett Budapesten este 8-tól éjfélig 4 krízisautó járőrözik és megy ki a lakosság által bejelentett esetekhez.

A közlemény megemlíti: országszerte több nappali melegedő éjszaka is nyitva tart, amelyeket az egészségügyi tárca finanszíroz. A minisztérium garázsában nyitott ideiglenes hajléktalan szálló jelenleg is üzemel. A tárca saját költségvetéséből biztosítja a helyszínt, orvost és az önkénteseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik