Belföld

Napokon belül elkészül a csatlakozási szerződés

Néhány napon belül, előreláthatóan január 15-ig befejeződik a csatlakozási szerződések szövegezése - értesült brüsszeli forrásból a BruxInfo. A szerződés magyar nyelvű szövegének első változata február végére készül el. Magyarországnak egyébként már januártól hivatalosan "járnak" az Európai Unió belső dokumentumai.

A csatlakozási szerződés szövegezését végző tanácsi munkacsoport a tervek szerint jövő szerdáig fejezi be munkáját, amelyből mostanra már csak az agrártárgyalások eredményei és a pénzügyi rendelkezések hiányoznak. A felvételi tárgyalások eredményeinek szövegbe öntése – ami még tavaly tavasszal kezdődött – bennfentesek véleménye szerint eddig viszonylag simán ment, csupán néhány vitás pont merült fel. Ezek közé tartozik a vállalati jogról szóló fejezetnél a gyógyszerek szabadalmáról és a közösségi védjegyek magyarországi alkalmazásáról kötött megállapodás, amelynek végleges szövegváltozatáról a nem hivatalos határidőnek számító, január 15-ig hátralevő egy hétben kell közös nevezőre jutni.

A végleges formájában, minden nyelvre lefordítva összesen 5 ezer gépelt oldalnyi (vagy másképp ezer közlöny oldalnyi) csatlakozási szerződés a szakértőktől az Unió nagyköveti tanácsa (Coreper) elé kerül majd, amely a tervek szerint január végén fogadja el a dokumentumot. A szöveget ezután előzetes jóváhagyásra megküldik a tagjelölt országok főtárgyalóinak is, ez az aktus lényegében a parafálást helyettesíti majd. A szerződést ezután egyelőre nem hivatalosan “ismerkedési jelleggel” az Európai Parlament és a tagállamok rendelkezésére bocsátják majd.

Február végén lesz kész az első magyar nyelvű szövegváltozat

Az Európai Unió a jelek szerint már pontos menetrenddel is rendelkezik a további lépéseket illetően. Eszerint az Európai Bizottság várhatóan február 19-én készíti el hivatalos véleményét a csatlakozási dokumentumról, amelyet már a következő nap átad az Európai Parlamentnek. Az európai képviselőtestület, amelynek csatlakozási kérdésekben vétójoga van, a jelenlegi tervek szerint április 9-én, tehát csak egy héttel a hivatalos aláírási ceremónia előtt adja hivatalos hozzájárulását a bővítéshez. Bár az EP valamennyi tagjelölt belépését külön megvitatja, formailag csak egyetlen csatlakozási szerződésről szavaz. A kormányokat képviselő Tanács végleges jóváhagyása április 14-én várható, hogy két nappal később az athéni Akropolisznál 25 ország állam- és kormányfőinek (és külügyminisztereinek) jelenlétében megejthessék az aláírási ceremóniát. A dokumentumot a kormányfők, a külügyminiszterek és a főtárgyalók láthatják el kézjegyükkel.

A magyar szöveg első változata a hírek szerint február végén készül el (mostanra nagyjából a felét már lefordították), a végleges verzióra azonban feltehetően március végéig várni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik