Belföld

Napi 10 millióba kerül a villamospályák hómentesítése

Komoly próbatétel elé állította a tegnapi hóesés a közlekedési, illetve az utakat, sínpályákat fenntartó társaságokat, amelyek nagyobb fennakadást még sehol sem jeleztek - írja a NAPI Gazdaság. Egy hétnél hosszabb havazás már sok száz millió forint kiadást jelent e társaságoknak. A biztosítók egyelőre nem tartanak kárkifizetéseik különösebb növekedésétől.

A fővárosban 1 centiméteres hóréteg eltakarítása naponta mintegy 2,5 millió forintba kerül – tudta meg lapunk Altmann Antaltól a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt (FKF) főosztályvezetőjétől. Altmann elmondta, hogy az FKF-nél egy műszak alatt 300 alkalmazott és több száz hómunkás teljesít szolgálatot. A rendkívüli hómunkások száma tegnap reggel 788, délután 1071 volt, kevesebb az igényeknél. A főváros területén 6 rakodó és 100 szórógép dolgozott, köztük még 30 éves Zil is akadt. Altmann szerint komoly fennakadás a hóeltakarításban nem várható, mert a saját szerelőgárdával rendelkező FKF ki tudja javítani az esetleg meghibásodó munkagépeket. Az utakat először ekézik, ezután szórják szét a só és homok keverékéből készült síkosításmentesítő szert.

A BKV Rt.-nél a legjelentősebb nehézséget a villamospálya üzemben tartása okozza. A váltók és a sínek tisztítását tegnap 130 ember végezte. Ezek nagy része a BKV saját alkalmazottja, de egyes pályaszakaszok és a megállóhelyek tisztítása a BKV-val alvállalkozási szerződésben álló Plural Hungary Kft. feladata. A sínek és a megállók járhatóvá tétele – a tegnapihoz hasonló folyamatos havazás esetén – több mint 10 millió forintba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik