Belföld

A Bank of New Yorké a CSFB értékpapír-elszámoló egysége

A Bank of New York Co. Inc. kétmilliárd dollárért megvásárolja a Credit Suisse First Boston (CSFB) amerikai értékpapír-elszámoló egységét, a Pershinget, és ezzel megerősíti vezető szolgáltatói szerepét a Wall Street pénzügyi cégei körében.

A tranzakció finanszírozására a Bank of New York 900 millió dollár értékben kötvényt és 1,1 milliárd dollár értékben részvényt bocsát ki. A felvásárlás részvényenként 2-3 centtel hígítja fel a Bank of New York 2003-ra várható nyereségét amellett, hogy részvényenként 6 cent egyszeri terhet ró rá.

A Pershing konszolidációja 2004-ben részvényenként 2-3 centtel járul majd hozzá az eredményhez, beleértve a 115 millió dolláros adó előtti költségmegtakarítások hatását is. A befolyó összeget a CSFB anyavállalata, a Credit Suisse aktíváinak rendbetételére fordítja.

A CSFB leányvállalat Pershing az értékforgalmazó ügyfelek számát tekintve a legnagyobb amerikai elszámolóház, értékben pedig a New York-i értéktőzsde forgalmának 10 százalékát számolják el a közreműködésével – a második helyezett a Bear Stearns mögött. A tranzakciót előreláthatólag a második negyedév végén zárják le. A Pershing 2003-as bevételnövekedéséhez kötötten további 50 millió dollár kifizetését is lehetővé teszi a szerződés.

A Bank of New York az elszámoló tevékenységet is folytató bostoni Fidelity Investments alapkezelő és a Bear Stearns Cos. Inc. befektetési bank elől nyerte el magasabb ajánlattal a Pershinget. A vételár 1,4 milliárd dollárral haladja meg a Pershing könyvértékét.

A Jersey City, New Jersey székhelyű Pershing mintegy négyezer főt foglalkoztat világszerte, és több mint 850 értékforgalmazót és befektetési bankárt tudhat ügyfelei sorában. A kezelésében lévő eszközök értéke meghaladja a 400 milliárd dollárt. Az ügyletet mindkét fél igazgatótanácsa elfogadta, de még hatósági jóváhagyásra vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik