Belföld

Visszaestek az amerikai gyáripar megrendelései

Tavaly novemberben a vártnál kissé nagyobb mértékben, 0,8 százalékkal estek az amerikai gyáripari megrendelések. A kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint a megrendelések értéke 319,27 milliárd dollárra csökkent.

A Dow Jones előzetes konszenzusa 0,6 százalékos gyáripari rendelésérték-csökkenést jósolt a vizsgált hónapra. Októberben a felülvizsgált adatok szerint 1,4 százalékkal, 322,57 milliárd dollárra nőtt az amerikai feldolgozó szektornak adott rendelések értéke a szeptemberi 2,4 százalékos visszaesés után.

Az átfogó adaton belül a védelmi szektor ereje segített némileg az index erősödésében: a védelmi megrendelések nélkül a gyáripari megrendelések még inkább, 1,3 százalékkal csökkentek volna. A gépipari megrendelések 3,1 százalékkal, az elektromos berendezéseké 0,7 százalékkal esett. A nem védelmi tőkejavak megrendelése 2,6 százalékkal csökkent.

Ugyanakkor a feldolgozó szektor más adatok szerint stabilizálódni látszik: a múlt héten az átfogó gyáripari beszerzői index decemberi adata 54,7-et mutatott, vagyis 50 feletti értékével gazdasági növekedést jelzett a novemberi 49,2 után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik