Belföld

Klónbébi – neve: Kacsa?

Igaz vagy nem? – rágódik napok óta a nemzetközi média és a tudóstársadalom az első klónbébi születésén. Egy biztos: a sajtó nagyban hozzájárult, hogy ez a sci-fibe illő történet idáig jutott.

Az a kevés információ, amit a klónügyről tudni: december 27-én egy 31 éves amerikai nő életet adott a világ első, Eve névre keresztelt klónbébijének. Őt múlt szombaton egy holland leszbikus pár babája követte. Közös a szülőkben, hogy a raeliánus szekta tagjai, ezen kívül semmit sem tudni róluk.


 Amit a raeliánus vallásról tudni

• A Nemzetközi Raeli Mozgalom a világ legnagyobb UFO-vallása, amelyet 1976-ban alapított Claude Vorilhon, alias Rael (az Is-Rael, vagyis “fénytartó” kifejezésből).
• Vorilhon 1946-ban született a franciaországi Vichyben.
• A férfit állítása szerint 1973. december 13-án (Szent Luca napján, akinek a neve szintén fényt jelent) Clermont-Ferrand hegyeiből elragadták az elohimok, s egy csillaghajón bolygójukra vitték, ahol találkozott apjával, Yahweh-vel. Megtudta, hogy a földi életet az elohim tudósok hozták létre tudományos projektjük részeként. Új nevét is tőlük kapta mielőtt visszaküldték volna a Földre azzal a küldetéssel, hogy építsen Jeruzsálem semleges területén egy nagykövetséget, ahol a földönkívüliek leszállhatnak űrhajóikkal, s fogadhatják a nemzetek képviselőit.
• 1975. október 7-én ismét elrabolták az elohimok. Ekkor hat női nemű biológiai robottal folytatott szexuális együttléten túl megismerte még a klónozás rejtélyeit is. 1997. március 9-én Rael megalapította a Valien Venture Ltd.-t, amelynek Clonaid programját olyan szülőknek ajánlja, akik szeretnének 200 ezer dollárért egy gyermeket klónozni. Vorilhon egyébként jelenleg is aktív autóversenyző.
• Bár hazánkban is vannak UFO-vallások, azok, amelyeket a szegedi Alkalmazott Vallástudományi Kutatócsoport elért 2002-es felmérése során, nem jelezték kapcsolatukat a Nemzetközi Rael Mozgalommal.

A klónozást irányító Clonaid képviselői sem fotót, sem egyéb bizonyítékot nem hoztak nyilvánosságra. Nem tudni, hogy a babák hol jöttek világra, hol tartózkodnak jelenleg. A Clonaid szóvivője szerint a nyilvánosság kizárására pácienseik védelme végett van szükség. A cég bejelentette, hogy február végéig várhatóan újabb három klónbébivel gyarapodik a Föld népessége, az egyik anya feltehetően dél-koreai.

Kacsa az egész?

Michael Guillen újságíró, aki a világ első klónbébijének DNS-vizsgálatát felügyelné, elképzelhetőnek tartja, hogy a hír kacsa, csupán a raeliánus szekta önreklámja. A fizikus végzettségű Guillen, aki korábban az ABC televízió tudományos szerkesztője volt, hétfőn bejelentette, hogy felfüggesztette a tervezett vizsgálatot célzó fáradozásait. Összeállította ugyan a szakértői csapatot a DNS-teszt elvégzésére, ám az állítólagos családdal nem tudnak kapcsolatot teremteni, így képtelenség ellenőrizni az állítás valóságtartalmát.

A Clonaid képviselője a család vonakodását azzal magyarázza: tartanak attól, hogy a gyermeket esetleg elveszik tőlük, ahogy arra egy floridai ügyész már javaslatot is tett. A Clonaid ugyanakkor továbbra is azt állítja, hogy a bébi az anya pontos genetikai mása. (A tudósok szerint ez a fajta egyezés leginkább az egypetéjű ikrek állapotához hasonlítható.)

Bizonyítékok hiányában azonban a világ vezető tudósai szintén álhírre gyanakodnak. Gyanús a hír bejelentésének időzítése is: a karácsony és Újév közötti időszak tipikusan hírszegény, így a történet könnyen az újságok címlapjára került.

 Zsirinovszkij is klónozna

Oroszországban tavaly 5 éves moratóriumot rendeltek el az emberi klónozással összefüggő kísérletekre. A korlátozás nem vonatkozik az állatokon és növényeken végzett hasonló kísérletekre. A klónozás és a géntechnológia legmerevebb oroszországi ellenzője az ortodox egyház, amely “abortusz-businesstől” tart az embriókon folytatott kísérletek következtében. Az orosz politika fenegyereke, Vlagyimir Zsirinovszkij liberális demokrata pártvezér ennek ellenére arra szólította fel az orosz tudósokat, hogy haladéktalanul fogjanak hozzá az emberi klónozáshoz, hogy Oroszország lehagyhassa ezen a téren a Nyugatot.

Szégyellje magát a média!

Az USA-ban dagadó klónbotrányban egyre több támadás éri a médiát az ügyben tanúsított magatartása miatt. Számos újság címlapon közölte a bizonyítékokkal nem alátámasztott történetet – akadtak persze mértéktartó kivételek, így a The NewYork Times és a The Los Angeles Times -, és a hírszegény időszakhoz illően az ügyet jól megrágták a rádiók és tévék is.

A tudós körök képviselői úgy vélik, hogy az ügy révén kétségessé válik hitelességük. Különösen aggódnak a klónozással, őssejtkutatással foglalkozó cégek, így az Advanced Cell Technology vagy az American Society for Cell Biology. Úgy vélik, hogy egy olyan kényes, és törvényileg tiltott területen, mint az emberklónozás, egy kóklerek által kiköltött kacsa óriásit árt a szakmának és a terület megítélésének is.

Az ügy valószínűleg jelentősen befolyásolja az Európai Unió illetékeseit is. Idén februárra ígérték a klónozásról szóló törvényjavaslat benyújtását, és az év végén lépnének életbe az új jogszabályok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik