Belföld

Kétmilliós PSZÁF-bírság a BNP Paribas-nak

Egyebek mellett ügyfélminősítéssel kapcsolatos és a belső szabályzatok hiányosságai miatt 2 millió forint bírságot rótt ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a BNP Paribas Hungária Bankra - jelent meg a Magyar Tőkepiacban.

A felügyelet kötelezte a bankot a belső hitelezésre, valamint a nagykockázat vállalására vonatkozó szabályzatai kiegészítésére. A BNP Paribas Banknak felül kell vizsgálnia ügyfélminősítési rendszerét és kintlevőségeit a jogszabályoknak megfelelő minősítési kategóriákba kell sorolnia.

A felügyelet határozata szerint a bank belső ellenőrzési szervezetének vizsgálati jelentéseit a jogszabályoknak megfelelően, teljes egészében magyar nyelven kell megalkotnia. 2003 március végéig át kell dolgoznia az informatikai rendszerre vonatkozó katasztrófatervét.

A BNP Paribas Hungária Bankot a Banque Nationale de Paris, a Kereskedelmi és Hitelbank, valamint a Dresdner Bank alapította 1991-ben. 1996-ban a két külföldi tulajdonos megvásárolta a K&H részesedését s így 50-50 százalékra nőtt tulajdonrészük. 2001 áprilisában a Dresdner eladta részvényeit, s azóta a bank 100 százalékos tulajdonosa a francia bank.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik