Belföld

Hidak nem épülhetnek az orosz államadósságból

A december végén elfogadott 2003-as költségvetés kizárja, hogy az orosz államadósság utolsó, 92 millió dolláros – 20,7 milliárd forintos – törlesztéséből két Duna-hidat építsenek. Márpedig a Fidesz ezt tartaná helyesnek – jelentette be tegnap Varga Mihály frakcióvezető-helyettes.

A volt pénzügyminiszter a dunaújvárosi és a főváros északi határában kitűzött átkelő építését javasolja. Az ötlet szépséghibája, hogy a költségvetésben már számoltak az orosz államadósság törlesztésével, azaz a summának már megvan a helye az idei kiadások közt, de nem hidakra fordítanák. A 92 millió dollárt akár már másfél-két héten belül átutalhatják Moszkvából.

Moszkva után Medgyessy Péter kormányfő decemberben úgy nyilatkozott, még nem tudja, mire is fordítja a kormány azt a 92 millió dollárt, amit az orosz fél fizet az egykori adósság utolsó részleteként. Valójában az ekkor már végszavazásra váró 2003-as költségvetési törvényben megvolt a helye annak a tegnapi árfolyamon számolt 20,7 milliárd forintnak, amit Moszkva utal át a magyar kincstárnak.

Varga Mihály lapunk felvetésére – ezzel a bevétellel már számoltak a 2003-as költségvetésben – úgy reagált, a parlamenti vitában erre nem kaptak egyértelmű választ, vagyis a Fidesz szerint az összeggel szabadon gazdálkodhat a költségvetés.


Az idei költségvetésben a kormány 33,9 milliárd forintnyi tőkekövetelés-megtérüléssel kalkulált. A rendszerváltás előtt külországoknak nyújtott volt dollár- és rubelhitelek visszafizetésből 2003-ra 30 milliárd forintos bevételt remélt a kormányzat, míg a fennmaradó részt belföldi követelések visszafizetésétől várják – olvasható a büdzsé tervezetéhez benyújtott fejezeti indoklásból.


Az idei költségvetési törvény számol az orosz adósságbefizetéssel – erősítette meg a Magyar Hírlap kérdésére Máté Dániel, a pénzügyi tárca szóvivője. Ám ha e tétel mégsem szerepelne a bevételi oldalon, akkor sem fordíthatná a kormány azt hídépítésre, hisz ilyen kiadási jogcím nem szerepel a parlament által elfogadott jogszabályban – ezzel egy volt pénzügyminiszternek illik tisztába lennie – kommentált a szóvivő.

Varga Mihály üdvözölte az adósságrendezés lezárását, ugyanakkor sajtótájékoztatóján megkockáztatta, hogy a Fidesz-kormányzat által májusban a bécsi Meinl Banknak 31 százalékos árfolyamon eladni javasolt adósság nagyobb forintbevétellel járt volna, mint a decemberi 36 százalékos, dollárban köttetett megállapodás. Ugyanis a dollár mind az euróhoz, mind a forinthoz mérten jelentősen gyengült március óta – magyarázta az expénzügyminiszter. Máté Dániel szóvivő viszont arra figyelmeztetett, hogy az előző kormányzat Meinl Bankkal kötött ügyletét az oroszok nem fogadták el, így egy nem létező ügyletet vetett össze Varga Mihály a konkrét megállapodással. A dollár gyengélkedése valóban probléma, ám a kincstár ez ellen azzal védekezhet, hogy nem váltja azonnal forintra az orosz adósságot – közölte a szóvivő.


A 92 millió dollár akár másfél-két héten belül az államkincstárba kerülhet. A pontos időpont attól függ, mikor érkezik meg végre Budapestre az ügyben illetékes orosz pénzügyminiszter-helyettes. Szergej Kolotuhin gépének az előzetes tervek szerint már tavaly le kellett volna szállnia Ferihegyen, a vizit azonban az év végi ünnepek miatt halasztódott. Újabb késést jelentett a tegnap kezdődött ortodox karácsony. Jelenleg várjuk a telefont az orosz delegáció érkezési időpontjáról – jelezte Máté Dániel. Kolotuhinék moszkvai forrásaink szerint a hét végéig megérkezhetnek. Amint az oroszok a József nádor térre érnek, gyakorlatilag azonnal szignálhatják László Csaba pénzügyminiszterrel együtt a december 20-án Moszkvában tető alá hozott egyezményt. Ezt követően a Vnyesekonombank napokon belül átutalhatja a pénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik