Belföld

Három új miniszter a lengyel kormányban

Leszek Miller lengyel miniszterelnök hétfőn felmentette kormányának két miniszterét, Wieslaw Kaczmarek kincstárügyi és Jacek Piechota gazdasági tárcavezetőt, és egy új miniszteri tárcát hozott létre az EU-népszavazás előkészítésére.

A kormányfő közölte, hogy az eddigi gazdasági és munkaügyi minisztériumot összevonják: a gazdasági, munkaügyi és szociálpolitikai miniszter Jerzy Hausner eddigi munkaügyi miniszter lesz.

Wieslaw Kaczmarek eddigi kincstárügyi miniszter feladatait Slawomir Cytrycki veszi át. Az EU-csatlakozási népszavazásra történő megfelelő felkészülés, a különböző közigazgatási és kormányszervek munkájának összehangolása céljából egy új miniszteri tárcát hoznak létre, amelynek gazdája Lech Nikolski lesz, aki eddig államtitkár-helyettes volt a miniszterelnöki hivatalban, és a politikai kabinetet vezette. Munkájában helyetteseként fogja segíteni őt Slawomir Wiatr, az eddigi EU-tájékoztatási kormánybiztos, akinek hivatalát megszüntetik.

Az új kincstárügyi miniszter, Cytrycki kevéssé ismert politikai szereplő, a miniszterelnöki hivatalban államtitkár-helyettesként dolgozott, emellett a Bank Handlowy igazgatósági tagja. Átvilágítási nyilatkozatában tavaly elismerte, hogy annak idején tudatos és titkos együttműködést folytatott a kommunista belbiztonsági szolgálattal (SB).

A Miller-kormányt a CBOS közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint a lengyelek 27 százaléka támogatja, ellenfeleinek aránya 32 százalék, és a kormány működésével a társadalom 47 százalék elégedetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik