Belföld

A fővároson áthaladó kamionok okozzák a csőtöréseket?

Újabb felelősöket találtak a sorozatos csőtörésekre. Ezúttal a Levegő Munkacsoport állt elő új teóriával: szerintük a kamionok okozzák nemcsak a csőtöréseket, de az utcai a kátyúkat is. A főváros illetékesei hiszik is, meg nem is a dolgot.

“A fővárosban az utóbbi időben megszaporodott nagy csőtörések egyik lehetséges okát kutatva szembetűnő, hogy ezek szinte minden alkalommal nagy teherforgalmat lebonyolító utak alatt következtek be, például a Soroksári úton és az Árpád fejedelem útján. Rengeteg a kátyú is ezeken az utakon. A nehéz tehergépjárművek súlyosan rongálják az utakat: egy kamion annyi kárt okoz, mint több százezer személyautó” – állítja közleményében a Levegő Munkacsoport. A környezetvédő szervezet szerint a kamionok az épületeket és az utak alatt elhelyezkedő közműveket is károsítják.

Emlékezetes, hogy december második felében egy hét alatt négy nagyobb csőtörés történt a fővárosban. A csőtörések lehetséges okaként eddig a dunai árvizet, a savas hőforrásokat és az útszórásra használt, talajba szivárgott sót emlegették.

Hazai adatok híján a Levegő Munkacsoport a Brit Vízügyi Tanácsnak az 1990-es évek elején elvégzett vizsgálataira hivatkozik, amelyek kimutatták, hogy az angliai vízvezeték- és szennyvízcsatorna-hálózat karbantartási költségeinek többségét a nehéz tehergépjárművek által okozott meghibásodások javítása teszi ki. A környezetvédők szerint korlátozni kellene a kamionforgalmat a városokban. A szervezet úgy tudja, Magyarországon évente több mint 200 milliárd forint kárt okoznak a kamionok a környezetben, az utakban és egyéb létesítményekben, az emberek egészségében. Ezért sürgetik, hogy – Svájchoz hasonlóan – Magyarországon is vezessék be a kamionok úthasználati díját.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.