Belföld

Cégházasság – tessék mosolyogni!

A Konica japán fényképezőgépgyár kedden bejelentette: felvásárolja hazai riválisát, a Minoltát. Ezzel a negyedik legnagyobb kamera- és fénymásológyártóvá lép elő a japán piacon.

A Konica a Minolta felvásárlásával a BBC szerint nyolcmilliárd dollár éves forgalmú egyesített vállalatot hoz létre. A felvásárlás értékét a Bloomberg
Cégházasság – tessék mosolyogni! 1

195 milliárd jenre becsüli, azaz mintegy 1,6 milliárd dollárra. (A becslés alapja a Minolta piaci értéke, leszámítva a cég adósságait.)


Ha a Konica akciója sikerül, tíz százalékkal csökken a két cég létszáma. 4000 munkahely megszüntetését tervezik.


24 százalékkal bővülhet a fuzionált vállalat forgalma 2006-ig. A Konica szeretné helyreállítani piaci részesedését, mert túlzottan a hagyományos kamerákra és filmekre koncentrált, miközben versenytársai a digitális fotózásban megelőzték.


Egy kis történelem…

 

A Konica nevezetessége, hogy ez volt az első japán cég, amely színes filmet fejlesztett ki, méghozzá 1940-ben.
Az utóbbi években a Konica és a Minolta már komoly együttműködést alakított ki bizonyos részpiacokon: irodai másolókat például együtt fejlesztettek és gyártottak. 

Másolók és printerek

A BBC szerint a fúziót elsősorban az indokolta, hogy mindkét cég igen kemény versenyben áll a konkurensekkel (egymással is persze, legalábbis eddig). Az összes részpiacon éleződött a harc, minthogy a Sony jelentős előnyre tett szert a digitális kamerák szegmensében. A Konica és a Minolta egyaránt gyárt irodai berendezéseket, így printereikkel, fénymásolóikkal jelen vannak ezeken a piacokon is.

Itt viszont a hazai konkurensek közül a Canonnal és a Ricohhal találták szemben magukat. Emiatt van szükség erőforrásaik koncentrálására. Elemzők szerint ezt a célt szolgálja a fúzió, amelynek révén a negyedik helyre jöhet fel „összesítésben” a japán cégek között a két egyesülő gyártó. Az ezer milliárd jen fölötti forgalomra számító Konica-Minolta egyesülés a Canon, a Fuji Photo Film és a Ricoh mögé lépne előre a japán fényképezőgép- és fénymásolópiacon. Ugyanakkor a Bloomberg elemzői kétlik, hogy a Minoltával együtt a Konica versenyelőnyre tehetne szert, minthogy egyiknek sincs a birtokában részpiacain jelentős technológiai újdonság. 


Cégházasság – tessék mosolyogni! 2

Felemás fogadtatás 

A fúzióról szóló első pletykák hatására a Minolta részvényei egyébként 9 százalékkal növelték értéküket. Később azonban visszaesett az árfolyam, és mindössze 1,5 százalékkal értek többet a papírok.

A Konica nyeresége 2002-ben húszéves rekordot döntött, így azután befektetői is kevésbé voltak lelkesek. A veszteséges Minolta bekebelezése nem töltötte el őket örömmel, és egy százalékkal alacsonyabb lett a papírok árfolyama a BBC szerint.

További fúziók várhatók Japánban

A Bloomberg megjegyzi, hogy a Minolta és Konica egyesülése csak egy lépés abban a fúziós sorozatban, amely idén várható a japán elektronikai iparban. Az erősödő dél-koreai és tajvani versenytársakkal, a Samsunggal és az Acerrel szemben a japán cégek az összefogásban reménykednek.

Éppen ezért várható, hogy a Hitachi és a Mitsubishi Electric, Japán harmadik és negyedik legnagyobb chipgyártója áprilisban egyesíteni fogja félvezető-ipari érdekeltségeit. (Egyébként a BBC szerint a Konica és a Minolta is éppen ebben az időpontban hajtja végre a fúziót.) A Toshiba és a Matsushita Electric Industrial Co. már tavaly áprilisban összevonta folyadékkristályos-kijelzőkkel (LCD) foglalkozó üzletágait.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik