Belföld

Az állam megint az új évre csúsztatta az áfát?

Az államháztartás fő adó- és járulékbevételei közel 110 milliárd forinttal haladták meg tavaly a módosított előirányzatokat, más bevételi tervek viszont nem teljesültek - tudta meg a Napi Gazdaság.

A Pénzügyminisztérium (PM) ma közli az alrendszerek előzetes mérlegét. Jócskán elmaradt a várakozástól a befolyt általános forgalmi adó decemberben: a NAPI Gazdaság értesülései szerint mindössze 34 milliárd forint nettó bevételt könyvelhetett el a költségvetés, pedig a hivatalos előrejelzések 100 milliárdról szóltak. A fő ok a visszautalások megugrása: az év utolsó hónapjában az adózóknak kiutalt több mint 186 milliárd forint csaknem 80 milliárddal haladja meg az esztendő havi átlagát.

Elképzelhető, hogy decemberre halmozódott fel nagyobb összegű visszautalás, ám valószínűbbnek tűnik, hogy a PM a korábbi években alkalmazott módszerrel élt, és előrehozta az egyébként januárban esedékes kiutalások egy jelentős részét. Tehette ezt például abból a megfontolásból, hogy míg a 2002-es mérleget érdemben már nem tudja befolyásolni néhány tízmilliárd forint, az idei egyenlegre jótékony hatással lehet.

Az utóbbi forgatókönyvnek nagyobb a valószínűsége azért is, mert az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke egy hete még 100 milliárdos decemberi várható áfabevételről beszélt (egész
pontosan 1270 milliárdos éves potenciális áfabevételt említett, ami decemberre 100 milliárdot jelentett). Az pedig nem valószínű, hogy épp az adóhivatal elnöke ne lenne tisztában a visszautalások alakulásával, ha azok a szokásos eljárás szerint, a határidők betartásával történnek. Az adózóknak tavaly összességében visszafizetett áfa összege mindenesetre csaknem megegyezik a költségvetés nettó áfabevételével.

Figyelemre méltó az is, hogy a decemberi, ünnepekkel zsúfolt hónapban a befolyt bruttó – visszautalások előtti – áfa összege alig haladta meg a havi átlagot. A belföldi forgalom után fizetett adó csaknem tízmilliárddal el is maradt attól, ami azt jelzi, hogy a kiskereskedelemben nem a várakozásoknak megfelelően alakult az ünnepi szezon. Az import után fizetett áfa 11 milliárddal nagyobb volt a múlt év havi átlagánál. A tavaly összességében elért 1304,7 milliárd forint áfa 60,8 milliárddal, azaz 4,88 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi bevételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik