Belföld

Az iraki háború 260 ezer halottal fenyeget

Az egyik orvosi világszervezet kiszámolta, hány áldozattal járna egy iraki háború.

Az 1985-ben Nobel-díjjal kitüntetett „medact” mindenre kiterjedő vizsgálatot végzett egy esetleges háború következményeiről. A tanulmány döbbenetes következtetése 260 ezer halott. Nem csoda, hogy a világon egyre többen emelik fel a szavukat a háború ellen. A vizsgálathoz az orvosi szervezet magas rangú amerikai és brit katonákat kérdezett ki, értékelték az első Öböl-háború és más hasonló fegyveres konfliktusok tapasztalatait, és felmérték az iraki egészségügyi rendszer képességeit.

Ezek alapján a háború hosszától függően legalább 48 ezer halottra kel számítani, de a szám 260 ezer fölé is emelkedhet. Szaddam Husszein eltávolítását követően nagy valószínűséggel polgárháború robban majd ki Irakban, ami a „medact” szerint további 20 ezer ember életébe kerül. A „rendcsináló” hadsereg is jelentős emberveszteségre számíthat, de a tanulmány szerint a legtöbb áldozat a civil lakosság körében várható.

Az orvosok szerint a háború első hónapjaiban betegségek és sérülések következtében 200 ezer polgári lakos vesztheti el az életét. A szervezet a legszörnyűbb lehetőséget sem hagyta ki számításaiból. Amennyiben nukleáris fegyverek bevetésére is sor kerül, 3,9 millió halottal kell elszámolniuk a bomba indítóinak. A háború gazdasági következményeiről annyit állapít meg a „medact” tanulmánya, hogy a fegyverkezési majd az újjáépítési kiadások elérhetik a 200 milliárd dollárt.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik