Belföld

Idén 305 millió forinttal több pénzt kap a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2003-ban 1,066 milliárd forinttal gazdálkodhat, ami 305 millióval több, mint a 2002. évi összeg - derül ki a költségvetési törvényből.

A GVH működési költségvetése, 12 évvel ezelőtti megalakulása óta először jelenik meg a központi költségvetésben önálló, XXX. fejezetként, ami a versenyszabályozás Európai Unióban elfoglalt jelentős szerepét tükrözi. Korábban a GVH büdzséjét az Országgyűlés fejezete tartalmazta.

Személyi juttatásokra és az ezeket terhelő járulékokra 2003-ban 831 millió forintot fordíthat a GVH, ami 457 millióval magasabb, mint 2002-ben. A jelentős növekedés a hivatal fiatal jogász illetve közgazdász szakembereinek további felvételének bérfedezetét, a meglévő mintegy másfélszáz szakember bérének emelkedését tartalmazza.

A dologi kiadásokra 2003-ban 128,2 millió forintot fordíthat a GVH, ami 44,6 millióval több, mint a múlt évben volt. Ez magába foglalja GVH szemináriumok rendezését, a versenyhivatali szakértők külföldi konferenciákon történő részvételét, az EU-jogesetek feldolgozását, fordítását. Folytatódik a számítógépes hálózat továbbfejlesztése, mivel a közösségi jogforrások és jogesetek leginkább online hálózatokon érhetők el, a szakcikkek egyre nagyobb részéhez pedig az interneten lehet hozzáférni a leghamarabb. Emellett egyéb működési célú támogatásra 63 milliót fordíthat a hivatal.

Az idén a GVH 25 millió forintot intézményi beruházási kiadásra, míg 20 milliót felújításra fordíthat. Ez utóbbi összegeket az Alkotmány utcai, 2002 év eleje óta a hivatalnak otthont adó új irodaház belső tereinek fejlesztésére és felújítására, továbbá a versenyismereti szakkönyvtár létrehozására fordíthatják.

A fejezeti kezelésű előirányzat címén 60 millió forintot költhet a versenyhivatal, ami tartalmazza az EU-hoz való csatlakozás vállalatokra vonatkozó versenyszabályozás nemzeti programjának teendői és a kormányzati feladatok elvégzését. Fejezeti tartalék címén 9,4 millió forintot tartalmaz a GVH költségvetése.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.