Belföld

Az Audi eddig 1,4 milliárd eurót hozott Magyarországra

Az Audi mostanáig nagyobb összeget fektetett be Magyarországon, mint amennyi nyereséget Győrött működő leányvállalata megtermelt - közölte Jürgen Lunemann ügyvezető igazgató a cég év végi sajtóbeszélgetésén Győrött.

Az Audi, Magyarország legnagyobb exportőre 1993-as letelepedése óta 1,4 milliárd eurót fektetett be győri beruházásába.

Az ügyvezető igazgató kérdésre válaszolva közölte: kedvezőnek tartja Magyarország európai uniós csatlakozásához kapcsolódó versenyfejezet lezárását, az annak révén létrejött keretfeltételeket. Hozzátette, hogy a részleteket ugyan még nem ismerik, de úgy gondolják, hogy továbbra is élvezik a korábbi kormányok által az Audinak nyújtott kedvezményeket. Majd annak a véleményének adott hangot, hogy a lezárt versenyfejezet pozitívum valamennyi magyarországi nagyberuházó számára.

A cég is hozzájárult a péri repülőgép építéséhez

Az ügyvezető igazgató szólt a péri repülőtér fejlesztésről, amelyhez az Audi 900 ezer euróval járul hozzá. A cég azért érdekelt a fejlesztésben, mert az anyavállalat németországi központja és Győr között közlekedő munkatársainak jelenleg is rendszeres járatot tart fenn, de ezek Schwechaton szállnak le. A cég alkalmazottai számára időmegtakarítást jelent a beruházás elkészülte után Péren landolni, mert onnan 15 perc alatt bejutnak a győri gyárba.

A négymillió eurós beruházást Brüsszel is támogatja, a fejlesztési összeg több mint fele Phare CBC forrásból származik. A regionális légikikötő a tervek szerint jövő év első felében készül el. A győri Audi Hungaria Motor Kft. ez évi teljesítményeiről számadatokat nem hozott nyilvánosságra az ügyvezető igazgató. Csupán annyit közölt, hogy a tavalyi 1,2 millió motornál az idén több készül Győrött.

A cég árbevétele és nyeresége is növekszik a tavalyi évhez képest. Tavaly 3,4 milliárd euró volt a győri Audi árbevétele. Az üzleti eredmény az előző évben 277 millió euró volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik