Belföld

Újabb fél százalékos kamatcsökkentés

Az MNB szerint az újabb kamatvágás nem veszélyezteti az inflációs célt.

A Monetáris Tanács december 16-i ülésén 2002. december 17-i hatállyal 9,00 százalékról 50 bázisponttal 8,50 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat.

A forint utóbbi időszakban tapasztalt erősödése a monetáris kondíciók szigorodását eredményezte. Az EKB december 5-i kamatcsökkentése növelte a forintbefektetéseken realizálható többlethozamot, ugyanakkor az uniós csatlakozás feltételeiről született megállapodás mérsékli a forintbefektetések elvárt kockázati prémiumát. Az irányadó kamat 50 bázispontos csökkentése utáni monetáris kondíciókkal is elérhető a jegybank 2003-as, 2004-es inflációs célja – mondta Járai Zsigmond hétfőn, Budapesten.


Az MNB legutóbb november 15-én mérsékelte 50 bázisponttal a kamatot, akkor 9,5 százalékról 9 százalékra csökkent. Előtte májusban és júliusban kétszer is – 50-50 bázisponttal – emelték a kamatokat. Az elemzők többsége nem várt kamatcsökkentést a Monetáris Tanács mai ülése előtt.


Hétfőn délután 14,69 százalékon állt a magyar valuta a sáv erős oldalán, mindössze 6 bázisponttal erősebben, mint pénteken a bankközi devizapiacon. Az overnight kamatszint továbbra is 10 százalék közelében maradt.


A kereskedők szerint némi élénkülés csak az 50 bázispontos jegybanki kamatcsökkentés 14 órai bejelentése után volt tapasztalható mintegy húsz percig a piacon, a hatás azonban ezúttal is mérsékelt volt. A forint a kamatcsökkentés előtt 14,61 százalékon állt, azt követően pedig 14,69 százalékig emelkedett, és a hivatalos kereskedési idő végéig ott is maradt.


Piaci vélemények szerint a forint gyengülését csak a mostaninál nagyobb mértékű, 100-200 bázispontos kamatcsökkentéssel lehet elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik