Belföld

Kezdődik a bővítési finálé

Rövid nappalok, csípős hideg és karácsonyi díszkivilágítás fogadja azt a mintegy hatezer embert, aki az Európai Unió állam- és kormányfőinek ma megnyíló találkozójára érkezik a dán fővárosba. A tanácskozás szervezői ezúttal sem fukarkodnak a történelmi jelzőkkel, ám a Tizenötök most valóban korszakalkotó döntés előtt állnak - írja a Népszava.

A tervek szerint tíz jelölt állammal lezárják a tárgyalásokat, és ezzel kinyitják a kaput a szervezet történetének legjelentősebb bővítési hulláma előtt. A péntek estére tervezett ünnepélyes pezsgőbontást azonban még bonyolult és feszült tárgyalások előzik meg, az uniós vezetőknek össze kell állítaniuk és el kell fogadtatniuk az újoncoknak szánt pénzügyi csomagot.

A gazdasági tárca februárban új pályázatokat ír ki az idén augusztusban forráshiány miatt leállított energiatakarékossági tenderek helyett. A jövőre azonban az ez évben elkülönített 4,3 milliárd forint helyett csak 3,4 milliárd forint költségvetési támogatás jut majd a program finanszírozására. A kedvezményezettek köre előreláthatólag nem változik, s a jelentkezők várhatóan 2003-ban is vissza nem térítendő támogatás formájában kapnak majd segítséget az energia megtakarítást célzó beruházásaikhoz.

Már a következő ülésen a parlament elé terjesztik az egészségügyi szakdolgozói kamara létrehozásáról szóló törvényjavaslatot. A tervek szerint a tagság kötelező lesz, a belépés feltétele pedig a megfelelő szakképesítés. Ugyanez a testület vizsgálja majd a külföldön szerzett képesítések alkalmasságát is. A kamara egyébként semmiféle szakszervezeti feladatot és jogosítványt nem vállal át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik