Belföld

Lengyel “Matáv”, cseh “OTP”

A magyar tőzsde nemzetközi viszonylatban kedvező idei teljesítményéhez hasonló jelenség játszódott le Prágában és Varsóban is. A magyar blue chipek régióbeli riválisai közül válogattunk.

Közép-Európa másik két fontos börzéje közül idén a cseh piac remekelt igazán: a helyi index még a BUX-ot is túlteljesítette. A lengyel értékpapírpiacon pedig – bár főleg a zloty gyengélkedésének köszönhetően – a kontinens átlagától jóval elmaradó csökkenés mutatkozott csak.

Módszertan 

 A részvények melletti táblázatokban a brókercégek legfrissebb elemzéseinek legfőbb adatai találhatók. A FigyelőNet ezeket átlagolta, így az értékeink egyfajta piaci konszenzust mutatnak be. Az ajánlás 1-től 5-ig terjedő skálán mozog, ahol a legmagasabb, 5-ös érték jelenti a legbiztosabb vételt. A tájékozódást megkönnyítendő a részvények EPS mutatóit forintra átszámolva közöljük. 














TPSA
Ajánló
Ajánlás
Deutsche Bank
5
DI Bre Banku
4
Goldman Sachs
2
HSBC
2
CDM Pekao
4
Átlag
3,4
P/E 02
21,8
P/E 03
14
EPS 02
36,5
EPS 03
56,8

A lengyel „Matáv” (TPSA)

A tavalyi veszteséges első kilenc hónap után a várakozásokat meghaladó eredményről számolt be novemberben a Telekomunkicija Polska S.A. Áprilisi összefoglalásunk óta sok víz lefolyt a Visztulán, az akkori meglehetősen negatív tartalmú ajánlások „tartás felettire” szelídültek, az eredmény-előrejelzések átlaga pedig több mint húsz százalékot ugrott.

A „lengyel Matáv” részvényének árfolyama azonban decemberben már a privatizáció mellékhatásait nyögte. Az állam kezében maradt hússzázalékos pakett értékesítése jövőre halasztódott, miután kútba estek a tárgyalások a legnagyobb tulajdonos, a France Télécom részesedésnöveléséről.

A nagyobb kibocsátási diszkontra azonban a kisebb tulajdonosok foga is fáj, így jelentős mennyiségű részvénytől szabadultak meg az utóbbi napokban, remélve, hogy azt a közeljövőben jóval olcsóbban vehetik majd vissza. A társaság papírja körüli bizonytalanságot jól jelzik az elemzői ajánlások is, amelyek között igen nagy szórás mutatkozik.














Cesky Telekom
Ajánló
Ajánlás
Raiffeisen
5
UBS Warburg
3
HSBC
4
Erste Bank
4
Deutsche Bank
5
Átlag
4,2
P/E 02
17,3
P/E 03
20,1
EPS 02
120,7
EPS 03
104

Cesky Telekom

A cseh távközlési cég szintén az állam kezében maradt részvényeivel küzd. A Deutsche Bankkal történt – majd kudarcba fulladt – egyeztetés után információk szerint a J.P Morgan ugyan ajánlatot tett a társaság 51 százalékos pakettjére, ám a pénzügyi befektető közeledését nem díjazta a cseh kormányzat.

A legutóbbi piaci értesülések szerint az állam nem kíván többségi pakettjével jelentős osztalékhoz jutni a társaságnál. Ezzel is vonzóbb célpontként szeretné szerepeltetni a jövőre esedékes magánosításon.

A Cesky Telekom, mely mind a prágai börze PX-50 indexének, mind a CESI-nek meghatározó tagja, október végén hozta nyilvánosságra eredményét. A társaság árbevétele közel hat, nettó eredménye több mint fél százalékkal csökkent az előző évi bázishoz képest, ám ennek – valamint a magas P/E mutató – ellenére a legjobb minősítést kapta versenytársai közt a régióban.














Matáv
Ajánló
Ajánlás
Deutsche Bank
3
Morgan Stanley
4
Goldman Sachs
3
Erste Bank
5
HSBC
4
Átlag
3,8
P/E 02
13,8
P/E 03
12,8
EPS 02
62,8
EPS 03
68,3

Alulértékelt a Matáv?

Vetélytársaival összehasonlítva a Matáv P/E mutatója mutatja a legalacsonyabb értéket, annak ellenére, hogy a hármasból a legjobban szerepelt az idei tőzsdeévben. A magyar társaság papírja 2002-ben négy százalékot vesztett értékéből, míg a TPSA tizennyolc, a Cesky Telekom pedig több mint húsz százalékkal gyengült.

A Matáv ajánlati átlaga pontosan a két másik társaság értékei közé esik, azonban tartásnál gyengébb ajánlás nem jelent meg a részvényre. A legutóbbi elemzések ezer forint körüli egyéves célárat tartalmaznak, ami tizenkét hónapos befektetésként nem számít alacsony hozamnak.














PEKAO
Ajánló
Ajánlás
UBS Warburg
3
ING
3
Morgan Stanley
3
Merrill Lynch
3
Bank Zachodni WBK
3
Átlag
3,0
P/E 02
16,7
P/E 03
12,2
EPS 02
340
EPS 03
468

Bajban van a lengyel óriásbank

A CESI első négy legnagyobb tagja között mindössze a Bank Pekao S.A. az egyetlen olyan társaság, amely nem a távközlési szektorhoz kötődik. Az OTP-hez képest másfélszeres tőzsdei kapitalizációjú lengyel bank idei éve nem minősült túl fényesnek.

Az OTP árfolyam-alakulásával ellentétben a Pekao alig tudott emelkedést felmutatni. November elején az addigi minihosszt a bank harmadik negyedéves gyorsjelentése törte meg, miután az előző évhez képest huszonöt százalékkal kevesebb profitot mutatott ki, míg az elemzők csekély nyereségcsökkenésre számítottak.

A legfrissebb aggodalmak szerint a teljes évi eredményterv is veszélybe került, bár a bank vezetése szerint korai még az ördögöt a falra festeni.














Komercni Banka
Ajánló
Ajánlás
UBS Warburg
5
Merrill Lynch
5
Patria Finance
4
Salomon SB
4
CSFB
3
Átlag
4,2
P/E 02
11,5
P/E 03
9,9
EPS 02
1398
EPS 03
1616

Komercní Banka A.S

A legnagyobb cseh bank testesíti meg az ideális részvénybefektetést térségünkben, mivel a Komercní Banka részvénye négy éve folyamatosan felfelé ívelő trendet mutat. A bankot tavaly nyáron vásárolta meg a francia Société Generale, amely a jelek szerint nem járt rosszul az akkoriban rendkívül magasnak nyilvánított vételi ár ellenére sem.

A részvény idei értéknövekedése meghaladja a száztíz százalékot. A három éve még stabilan veszteséges pénzintézet gazdálkodása idén már kifogástalan: az első kilenc hónapban ugyanis az elemzői konszenzust is meghaladó százötven százalékkal növelte eredményét.

Az OTP-Pekao-Komercni trojka tagjai közül még ekkora szárnyalása ellenére is az utóbbi társaság papírját preferálják az elemzők. A cseh bank tíz alatti P/E hányadosa meggyőző lehet a befektetők számára, de az OTP mutatója még részvényének tízszázalékos novemberi korrekciója után is meghaladja ezt az értéket. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik