Belföld

Bujtor István szigeteket akar a Balatonra

Építsünk szigeteket a Balatonba! – javasolja Bujtor István színművész, aki közismerten a Balaton iránt elkötelezett ember, a tó nagy szerelmese. Szerinte ezzel megoldódna a tóból kikotort iszap elhelyezésének gondja is. A Népszabadság cikkében egy kutató azt állítja: a mesterséges szigetek nem zavarnák meg a Balaton biológiai viszonyait, ám kérdés, hogy a szigetek ellenállnának-e a jégnek.

A Balaton sok problémáját lehetne megoldani Bujtor István meggyőződése szerint mesterséges szigetek építésével. A jeles színművész és rendező a Népszabadság tudósítójának elmondta: az ötlet Balatonnal foglalkozó szakemberektől származik, ő csak felkarolta az elképzelést. Ennek megfelelően a tó medrében három, egyenként néhány száz négyzetméteres mesterséges szigetet hoznának létre, egyet Szigligetnél, egyet Szemes és Szepezd között, a harmadikat pedig Siófoknál. Építőanyagul a tóból kikotort üledék, az úgynevezett zagy szolgálna. Az üledéket a mederben előre kialakított betongyűrűkbe szivatytyúznák, majd az így keletkezett szigeteket füvesítenék. A Balaton körüli zagytározók hamarosan megtelnek, a meder kotrása viszont folytatódni fog – figyelmeztet Bujtor István, aki annak a véleményének adott hangot: e szigetek nagymértékben fellendíthetnék a Balaton idegenforgalmát. Az új, fákkal betelepített területeken vitorláskikötőket, strandokat, vendéglőket, kaszinókat lehetne építeni. Bujtor István japán és holland példákra hivatkozik: e két országban bevett gyakorlat mesterséges szigetek építése és azok idegenforgalmi hasznosítása. Bujtor István azt mondja: beszélt egy olyan nagyvállalkozóval, aki anyagilag hozzájárulna a program finanszírozásához. A szigetek építéséhez természetesen meg kellene változtatni a jelenleg hatályos Balaton-törvényt is – állítja a művész –, ez ugyanis most tiltja a hasonló beavatkozást.

A Balatonban ma egyetlen, természetes úton kialakult sziget van: a Csicseri-sziget Balatonberénynél. Ez a sziget mintegy száz négyzetméteres, legmagasabb pontja általában alig fél méterrel emelkedik a tó vize fölé.

Az elmúlt három év aszályos időjárása miatt az idén nyáron több helyütt kisebb zátonyok keletkeztek a Balaton medrében: augusztusban a balatonfenyvesi önkormányzat éppen egy ilyen, a parttól mintegy ötven méterre kialakult zátonyon rendezte egyik testületi ülését, hogy ezzel is felhívja a közfigyelmet a tó alacsony vízszintjére.

Herodek Sándor professzor, a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutató Intézetének igazgatója Bujtor István javaslatával kapcsolatban azt mondta: biológiai szempontból nem okozna kárt a mesterséges szigetek építése, de alaposan meg kellene fontolni, mennyi pénzbe kerülne egy ilyen beavatkozás. A professzor szerint ugyanis a szigetek körbebetonozása sem jelentene teljes biztonságot: a jégtáblák kiszámíthatatlan méretű pusztítást okozhatnak az objektumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik