Belföld

Januártól mérnek a sztrádakamerák

Januártól figyeli az autópályákon bliccelőket az M1-esen és az M3-ason egy éve felszerelt kamerás ellenőrző rendszer – értesült a Népszabadság. Az év elején több százmillió forintért üzembe állított kamerás ellenőrző rendszer egyéves késéssel, várhatóan 2003 januárjától figyeli majd az autópályákon az autósokat. A múlt év őszén – az Orbán-kormány utasítására – lebontott díjszedő kapuk helyett felállított megfigyelőrendszer hivatalosan 2002. január eleje óta működik. Az M1-es és az M3-as két-két pontján felszerelt kamerák felvételeit azonban a mai napig nem használják a bliccelők kiszűrésére.

A sztrádákat üzemeltető Állami Autópálya Rt.-nek a járművek rendszáma alapján – ezt rögzítik a kamerák – az autósok személyes adatait, nevét, címét a Belügyminisztériumtól kell elkérnie, hogy postázhassa a fizetési felszólítást.

Az adatvédelmi ombudsman korábbi állásfoglalása szerint az autópálya-társaság ezért mindaddig nem használhatja fel a felvételeket, amíg az adatvédelmi törvényben erre engedélyt nem kap.

Erre a törvénymódosításra ugyanakkor rövidesen sor kerül – tudta meg a Népszabadság Bitvai Miklóstól, az Állami Autópálya Rt. vezérigazgatójától. Így a megfigyelőrendszer januártól már élesben üzemelhet.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik