Belföld

Munkalehetőség külföldön

Németország, Európa legnagyobb gazdasága valaha vendégmunkások millióit vonzotta, magas béreket és nagyvonalú szociális juttatásokat kínálva. Most a német munkanélküliek szállingóznak külföldre.

A hatvanas-hetvenes években törökök és olaszok árasztották el Németországot, később munkanélküli britek és írek lepték el Düsseldorfot és a többi nagyvárost. Most úgy tűnik, a trend megfordul. A német gazdaság drámai helyzetét jelzi, hogy egyre több munkanélküli német szembesül azzal, milyen csekély esélye van otthon munkát találni, ezért inkább fogja hátizsákját, és külföldön néz szebb jövő felé.

Különösen jellemző ez a kelet-német területeken, ahol egyes régiókban a munkanélküliségi ráta meghaladja a 20 százalékot. „Egyre több berlini és brandenburgi keres külföldi lehetőségeket, miután a hazai munkaerőpiaci helyzet kilátástalannak ítélik” – olvasható a berlini foglalkoztatási hivatal jelentésében.

A cél Skandinávia és Nagy-Britannia

Egyre népszerűbbek a határon túli munkalehetőségeket bemutató szemináriumok. Októberben a német fővárosban több ezren keresték fel a skandináv, valamint brit álláslehetőségeket bemutató rendezvényeket.

„Sok német járt már sikerrel Nagy-Britanniában, Hollandiában vagy Norvégiában. Elsősorban call-centerekben, a vendéglátó-, az építőiparban, valamint az egészségügyben helyezkedtek el. Népszerű az „1000 kelet-német fiatal Írországba” program is – mondta a Financial Times-nak Kerstin Tintemann, egy berlini központú foglalkoztatási iroda tanácsadója, amely tagja az európai migrációt támogató Eures nevű uniós szervezetnek is. Egyre többen érdeklődnek a Berlinben áprilisban elindított Europa-Job-Centerben is. Idén eddig 9000 kérelem érkezett a hivatalhoz.

Nemzeti szinten egyelőre nincs pontos statisztika arról, mennyi német megy külföldre munkát keresni. Azt viszont tudni, hogy az EU-által szponzorált foglalkoztatási szervezetek segítségével 2001-ben 25 százalékkal többen kerestek külföldön munkát, mint 2000-ben.

Nem könnyű lemondani a bőséges szociális juttatásokról

A külföldre vándorlás motivációi vegyesek. Egyrészt nő az emberek EU tudatossága, az unió kínálta lehetőségek egyre tudatosabb kihasználása, másrészt a felmérések szerint vonzóak a jobb és rugalmasabb munkakörülmények. Erre példa a norvég egészségügy, ahol az orvosoknak és nővéreknek rövidebb a munkaidejük, mint német kollégáiknak. Tény azonban, hogy nem könnyű lemondani a német társadalombiztosítás bőkezűségéről, bár vigasztaló, hogy a svéd sem szűkmarkú.

A németek egyre jellemzőbb külföldi munkavállalásával szemben rövid távon egyelőre még a nettó bevándorlás lesz jellemző az országra – véli a DIW gazdasági kutatóintézet. Különösen, hogy a bevándorlás adminisztrációs terheit leegyszerűsítő szabályozás lép hamarosan életbe.

Bár egyelőre még csak szerény számú német határontúli munkavállalásáról beszélhetünk, ám a trend semmiképpen sem előnyös a kormányra nézve. A konzervatív ellenzék ugyanis azzal vádolja a kormányzó pártokat, hogy Németország kezdi elveszíteni azt a státuszát, hogy nemzetközi nagyvállalatok főhadiszállása legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik