Belföld

Megszüntethetik a Defendet

A főtulajdonosok a Defend Security Kft. jogutód nélküli megszüntetését, végelszámolásának megindítását javasolják a társaság mai taggyűlésén. Elképzeléseiket azonban keresztülhúzhatja Csintalan Sándor, a cég kisebbségi tulajdonosa, aki vitatja a társaság pénzügyi helyzetéről szóló baljóslatú nyilatkozatok megalapozottságát. Szerinte a Defendnek azért kell megszűnnie, hogy eszközeire és szerződéseire mások rátehessék a kezüket.

A Defend Security Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft. mai taggyűlésén a társaság két tulajdonosa, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt., valamint a Magyar Posta (MP) Rt. a társaság végelszámolását kezdeményezi – értesült a Népszabadság. A lépésre azért szánta rá magát a Defend 60, illetve 21 százalékos üzletrészét birtokló két nagytulajdonos, mert az őrző-védő cég “siralmas pénzügyi helyzetbe” került. Az egykor Földi László által irányított társaság egyes hírek szerint havi több tízmillió forint veszteséggel gazdálkodik, így gyakorlatilag már felélte tőkéjét.

Tény, hogy az elmúlt időszakban jó néhány jól fizető megrendelőt veszített el a Defend, ám úgy tudjuk, nehézségeit elsősorban nem ez, hanem túlságosan derűlátó idei üzleti terve okozza. A társaság sok millió forintot költött olyan megbízásokhoz szükséges feltételek megteremtésére, amelyeket senki nem vett igénybe.

A Defendben meglévő tulajdonrészük értékesítését az MFB és a posta számára is kormányhatározat írja elő. A végrehajtást azonban megnehezíti, hogy a Defendben a VIB Vagyonkezelő, Ingatlanhasznosító és Befektető Kft.-n keresztül 19 százalékban tulajdonos Csintalan Sándor, az MSZP volt parlamenti képviselője, akinek 2003. december 31-ig opciós joga van a Defend-üzletrészekre, és aki vitatja a tulajdonostársaknak a Defend pénzügyi helyzetéről szóló nyilatkozatainak megalapozottságát. Csintalan ráadásul többször elzárkózott a Defend eladásától. Sőt. Egyes hírforrások szerint a mai taggyűlésen arra tesz majd javaslatot, hogy a tulajdonosok tőkeemeléssel mentsék meg a Defendet. Tőkeemelésre azonban aligha kerülhet sor, miután a taggyűlés erről szóló napirendi pontját megelőzi a végelszámolásról szóló döntés.

A tulajdonosoknak több mint egy hete postázott taggyűlési napirend első tervezetében még nem szerepelt a végelszámolás gondolata, csak a társaság tőkeszerkezetének átalakítása (azaz tőkéjének leszállítása, aminek egyik következménye lehetne, hogy az állami tulajdonosok olcsóbban vásárolhatnák ki Csintalant a Defendből), könyvvizsgálói jelentések meghallgatása, a felügyelőbizottság visszahívása. Önálló napirendi pontként döntöttek volna a Magyar Postával létrejött pénzfeldolgozásról szóló szerződéshez kapcsolódó eszközök értékesítéséről, majd magának a szerződésnek az átruházásáról is. Nagy kérdés, hogy a végelszámolás után ki veszi át a Defend ügyfélkörét és tevékenységét, különös tekintettel a Magyar Postának végzett pénzfeldolgozásra. A már említett kormányhatározat kimondja, a postai szolgáltatások biztonsága és a 2500 dolgozó munkahelye nem kerülhet veszélybe, a végelszámolónak olyan vevőt kell keresnie, aki ezekkel a feltételekkel hajlandó átvenni a vállalkozást. Bennfentesek szerint az országban ma működő pénzfeldolgozó rendszerek között az egyik legmodernebbnek tartott berendezés a Defendtől olyan céghez kerülhet, amely monopolhelyzetbe kerül, s ezt várhatóan nem nézi majd jó szemmel a Versenyhivatal. Márpedig a méregdrága berendezéseket csak az lesz képes nyereségesen üzemeltetni, aki már rendelkezik hasonló eszközökkel, amelyeket amúgy is le kívánt cserélni, így kapóra jön a Defend eladási kényszere, vagy aki megbízást kap a postától az utóbbi időben a Defend által végzett pénzfeldolgozásra.

Csintalant a céggel történtek a spontán privatizáció időszakára emlékeztetik, amikor tudatosan tönkretettek cégeket, azért, hogy később olcsón megvásárolhassák azok gépeit, piacait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik