Belföld

Külföldiek kezében az OTP-részvények 79 százaléka

Az OTP Bank a Magyar Tőkepiac mai számában kiegészítést tett közzé 3. negyedéves gyorsjelentéséhez. A kiegészítés a különböző kategóriájú befektetők tulajdonában lévő részvénydarabszámokat tartalmazza az idei év elején és a harmadik negyedév végén. A változás drámainak tekinthető. Az adatokból egyértelműen kiderül, hogy a hazai befektetők szinte az összes tulajdonukban lévő OTP papírt eladták már a külföldieknek.

Míg az év elején a külföldiek tulajdoni hányada a legnagyobb magyar bankban még csupán kisebbségi mértékű (46 százalék) volt, mára minden 5 OTP részvényből 4 külföldi kézen van (79 százalék). A belföldi magánszemélyek szinte teljes egészében eladták részvényeiket, a tulajdonukban maradt részvény mennyiség csak csekély mértékben haladja meg az OTP vezetők és munkavállalók tulajdonában lévő részvénymennyiséget.

Jelentősen csökkent a belföldi befektetők részesedése is, tulajdoni részesedésük ugyanis kilenc hónap alatt a korábbi egynegyedes szintről 7,6 százalékra csökkent, mely alig több mint duplája a hazai magánszemélyek részesedésének.

A fentiek alapján megállapítható, hogy a korábbi viszonylag kiegyensúlyozott tulajdoni részesedés szerkezet mára egyértelműen és szinte kizárólagos érvénnyel eltolódott az OTP esetében a külföldiek felé, a magyar nagybank részvényárfolyamának további sorsa így ma már a szó szoros értelmében a külföldiek kezében van - írja a Portfolio.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik