Belföld

Bevonják az állami közfeladatok ellátásába a magántőkét is

24.hu
24.hu

2002. 12. 03. 14:00

A program lényege, hogy az állami közfeladatok ellátásába a magántőkét is bevonják. A PPP-program magyarországi elterjesztésének lehetőségét szeptember óta tárcaközi bizottság vizsgálja a GKM összefogásával. Kérdésre válaszolva a főigazgató elmondta: a bizottság várhatóan még az idén tájékoztatót készít a PPP-program eddigi helyzetéről a gazdasági kabinet számára, jövő év első felében pedig el lehet kezdeni a potenciálisan megvalósítható projektek kidolgozását. Ezt követően 2003 második felében elindítható lenne egy-egy projekt.

Elhangzott: a PPP-program keretében megvalósuló projektek kormányzati cikluson átnyúlóak lennének, ezért megfelelő garanciákat kell beépíteni a szükséges finanszírozáshoz. Bartha Árpád, a Magyar Követeléskezelő Rt. vezérigazgató-helyettese, a tárcaközi bizottság bérlakás- és börtönépítési albizottságának vezetője elmondta: a kormány decemberben készíti el bérlakás-építési stratégiáját, amelynek egyik megvalósítási formája lehetne a magántőke bevonása.

Példaként említette, hogy önkormányzati megrendelésre magántőke bevonásával épülhetnének a bérlakások, és a piaci bérleti díjhoz az önkormányzat is hozzájárulna. Szolgálati lakások építése is megvalósítható lenne PPP-program keretében, és a börtönépítés finanszírozásába is be lehetne vonni a magánszférát. Elhangzott: gazdaságpolitikai kérdés eldönteni azt, hogy mennyire engedhető be a magántőke azokba a projektekbe, amelyek esetében a fizetőképes keresletet az állam adja - írja a Ma.hu.

Réthy Imre, a GKM közigazgatási államtitkára, a tárcaközi bizottság vezetője úgy vélekedett, hogy az egyik autópálya is épülhetne PPP-program keretében. Antal Dániel, a GKM stratégiai információs főigazgatója szerint Magyarországon a PPP-program rendkívül sokszínű lehet, és lehetőséget adna a kisvállalkozások támogatására is azáltal, hogy megrendeléshez, szolgáltatás ellátásához juttatná a kis cégeket.

A sajtóbeszélgetésen elhangzott: meg kellene határozni, hogy a költségvetés milyen arányban terhelhető a PPP-program keretében megvalósuló projektekkel, mivel egy-egy ilyen terv megvalósítása akár több évtizedet is igénybe vehet. A tárcaközi bizottság jogi albizottságának feladata áttekinteni, hogy a magyar jogi keretek között hogyan lehet alkalmazni a PPP-programot. Az eddig munkák alapján úgy tűnik, a magyar szabályozási környezet alkalmas arra, hogy befogadja a PPP-konstrukciót.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.