Belföld

Nem csak a Sláger Rádió nem fizet

A csak a tavalyi évre 1,5 milliárd forint tartozást felhalmozó Sláger Rádió mellett a legtöbb magyar nyelvű műholdas televízió is tartozik az ORTT-nek műsor-szolgáltatási díjjal. Szerintük az ORTT önkényesen terjesztette ki rájuk a törvény hatályát. Több jogvita már peres szakban van.

Egy nem földi sugárzású rádió vagy televízió elindítása mindenkinek alanyi joga, az csupán bejelentési kötelezettség alá esik. Műsor-szolgáltatási díjat viszont fizetniük kell. A nem fizető műholdas tévécsatornák szerint az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) semmit sem nyújt a műsorszolgáltatási díj ellenében. Ezért több csatorna nem is fizeti a kirótt díjat.

A Minimaxnak pénteken küldött fizetési felszólító levelet az ORTT, amely szerint a Game One 40,4 millió, míg a Minimax Műsorszolgáltató Rt. 55 millió forint hátralékot halmozott fel.
Európai mércével mérve Magyarországon kellene a legmagasabb díjat fizetni – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Hajós Balázs, a Minimax Műsorszolgáltató Rt. nemzetközi és jogi igazgatója. Hozzátette: a médiatörvény alapján vitatható, hogy az ORTT-nek egyáltalán van-e joga ilyen, adó jellegű díjat szedni. Ha pedig polgári jogviszonyként értelmezik a szolgáltatási szerződést, akkor viszont nyilvánvalóan sérül az a jogelv, hogy a szolgáltatásnak és ellenszolgáltatásnak arányban kell állnia egymással. Ekkora összeget képtelenség kigazdálkodni.

Az ORTT-nek nincs jogalapja arra, hogy műsor-szolgáltatási díjat kérjen a műholdas csatornáktól, ezért nem is beszélhetünk adósságról – állítja Bródy Péter, a Budapest Televízió ügyvezető igazgatója. A tévécsatorna csaknem 80 millió forint tartozást halmozott fel. Az ügy bírósági szakban van, a következő tárgyalás két hét múlva esedékes.
A százmillió fölötti műsorszolgáltatási díjjal adós ATV ügyvezetője, Czikó Gábor a bírósági ügy lezárásáig nem kívánt nyilatkozni. Zámbó László, a Zenit TV elnök-vezérigazgatója annyit közölt lapunkkal, bízik a pártatlan igazságszolgáltatásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik