Belföld

Hezbollah-tüntetés Berlinben

A Hezbollah libanoni terrorszervezet más iszlám fundamentalista csoportokkal közösen engedélyezett tüntetést tartott szombaton Berlinben, amelyen a részt vevő 1200, döntően közel-keleti származású német állampolgár antiszemita és Izrael-ellenes kirohanásokkal emlékezett meg az iszlámhitűek számára az iráni Khomeini ajatollah által bevezetett zsidóellenes napra.

Meg nem erősített hírek szerint Szaddám Huszein iraki elnök és Khomeini ajatollah képei is felbukkantak a „Gyerekgyilkos Izrael!" és ehhez hasonló jelszavakat skandáló berlini tömegben.

Az első adventi vasárnap előestéjén Nyugat-Berlin belvárosát, a Ku’dammot megbénító tüntetés a rendőrség közlése szerint incidensek nélkül zajlott le. A Der Tagesspiegel információi szerint a német fővárosban élő számos rabbi rendőrségi védelmet kért. A CDU–CSU régóta sürgeti, hogy a piros–zöld kormány tiltsa meg a Hezbollah és a hasonló iszlám fundamentalista terrorszervezetek németországi működését. Államvédelmi szakértők szerint ezek a szervezetek háttérként, „szürkezónaként" támogatják hit- és elvbarátaikat, szövetségeseiket, az al-Kaidát és a vele együttműködő terrorista csoportokat, amelyek jelentős részben Németországban készítették elő a 2001. szeptemberi Amerika-ellenes merényleteket - írja a Népszabadság.

A németországi zsidók, mint a világon sok helyütt élő társaik is, félnek – jelentette ki Paul Spiegel, a németországi központi zsidótanács elnöke vasárnap, az erősödő antiszemitizmusra panaszkodva. Manapság könnyebben kicsúsznak a szájakon antiszemita megnyilvánulások, mint korábban, tette hozzá, ugyanakkor hangsúlyozta: nagyon sok német ezeket elfogadhatatlannak tartja. – A zsidók elleni támadások Németország demokratikus rendje elleni támadások is – húzta alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik