Belföld

Harmadára csökkentenék az uniós jogszabályformákat

Egyharmadára csökkentené az Európai Unió komplex és első ránézésre nehezen áttekinthető jogi eszközeinek számát az Európai Konvent illetékes munkacsoportja. A Giuliano Amato Konvent-alelnök és volt olasz kormányfő által vezetett "egyszerűsítési" munkacsoport jelentése, amely december 5-én kerül a jövőbeli európai alkotmányt formáló testület elé, a 15 jelenlegi jogszabályfajtából (direktíva, reguláció stb.) mindössze ötöt hagyna meg.

A munkacsoport legfontosabb célja, hogy a jogi eszközök egyszerűsítésével áttekinthetőbbé, érthetőbbé tegye az EU-t az emberek szemében. "Tudjuk, hogy az Európai Unió működése nem teljesen világos az emberek számára. De a polgároknak érteniük kell a rendszer működését ahhoz, hogy felismerjék problémáit, kritizálni és ellenőrizni tudják. Ezért az egyszerűsítés első lépése az érthetővé tétel kell legyen" – áll a munkacsoport Bruxinfo által megszerzett jelentésében.

Amatóék a 15 jogszabályfajtából mindössze ötöt hagynának meg, három kötelező és kettő nem kötelező érvényűt. A "törvény" minden tagállamra egyformán és közvetlenül érvényes volna, hasonlóan a mostani regulációhoz. A "kerettörvény" pontos implementálása a tagállamokra várna, hasonlóan a jelenlegi direktívához vagy irányelvhez. Kötelező érvényű volna még a "döntés" – ezt főként külpolitikai kérdésekben alkalmaznák. A "javaslat" és a „vélemény" nem lenne kötelező érvényű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik