Belföld

Sharon maradhat a Likud párt élén

A hivatalos jelentések szerint Ariel Sharon maradhat az izraeli Likud párt elnöke . A választáson Sharon 55,8 százalékot, ellenfele Benjamin Netanjahu 40,8 százalékot, míg a harmadik jelölt mindössze 3,4 százalékot szerzett. Mindkét esélyes jelölt a terror elleni harcot, annak legyőzését tűzte zászlajára.

Izraelben egyetértenek abban, hogy ma nem egyszer űen politikai vezérét választotta meg a Likud párt. A most megválasztott pártvezér egyben a majdani kormányfő is lesz.

A BBC elemzője a "héják párviadalának" nevezte Ariel Saron kormányfő és Binjamin Netanjahu küzdelmét. Miközben Ariel Saron is arról híres, hogy meglehetősen kemény vonalat képvisel a palesztinokkal szemben, Binjamin Netanjahu még erőteljesebb álláspontra helyezkedik. Még a kampány legelején közölte, hogy megválasztása esetén első dolga lesz Jasszer Arafat kiutasítása a térségből.

Netanjahu emellett megesküdött arra, hogy vezetése alatt sohasem jön létre a Palesztin Állam.

Ariel Saron ezzel szemben - noha ő maga sem lelkesedik a palesztin államért - legalábbis elfogadja, hogy ez a fejlemény valószínűleg elkerülhetetlen.

Ami a választás menetét illeti, körülbelül 300 ezer párttagnak volt lehetősége arra, hogy leadja voksát az országban felállított 678 szavazóhelyiségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik