Belföld

Újra divatos az adakozás – csak hatékonyan

24.hu
24.hu

2002. 11. 29. 08:44

Újra dívik adakozni. Ám nem akárhogyan: hatékonyan. Talán így summázhatók a Business Week magazin legfrissebb számának megállapításai az amerikai szupergazdagok jótékonykodási szokásaiban beállt változásról. Az elmúlt években ugyanis nem csupán maga az adományozás nyerte vissza polgárjogát, de a "jótékonyságiparba" beköltözött a 90-es évek hatékonysági szemlélete. Korunk jótevője nem elégszik meg annyival, hogy ruhát, élelmiszert, pénzt oszt a szegényeknek, hanem alapjaiban, okainál kívánja megragadni a problémát, s nem csupán a szimptómákat kívánja enyhíteni. Az adakozásra költött pénz útját ráadásul az első pillanattól fogva szigorúan figyeli, hasznosulását pedig modern közgazdasági módszerekkel elemzi. Eme új típusú jótevő mintapéldája a Gates házaspár. A Microsoft-atya és neje a Business Week becslései szerint mintegy 25,6 milliárd (!) dollárt fordított adakozásra 1998 óta, ám minden egyes centet szigorúan meghatározott céloknak és elosztási elveknek alárendelve. A pénz túlnyomó többségét elnyelő, a harmadik világ szegénysorban élő gyermekeinek egészségügyi ellátását támogató alapítványuk pedig tipikusan a probléma gyökerét célozza meg: védőoltást finanszíroz, s az alapellátás javítására törekszik. Ugyancsak ebbe a kategóriába tartozik Soros György, aki az elmúlt években világszerte mintegy kétmilliárd dollárt adományozott a politikai-társadalmi viszonyok általa jónak tartott irányba történő elmozdítására.
[Magyar Hírlap]
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.