Belföld

Kényszerpályán az állampapírhozamok

Legutóbbi összefoglalónk óta alapvetően megváltozott az állampapír-piaci klíma. Az elmúlt két hét eseményei után a kötvényhozamok történelmi mélypontra csökkentek.

Szeptember közepétől október végéig nem mutatkozott nagy mozgás az állampapírok piacán, a hozamok lényegében stagnáltak. A szeptemberi-októberi időszak makromutatói nem kényeztették el a befektetőket, a folyó fizetési mérleg hiánya immár sokadszor haladta meg a várakozásokat, és jelentősen növekedett az államháztartás deficitje is. A prognózisoknak megfelelően szeptemberben megfordult az infláció csökkenő trendje, és a fogyasztói árak emelkedése mindkét hónapban konszenzus felett alakult: szeptemberben 4,6; októberben 4,9 százalék.

Érdemes odafigyelni

  

A közeljövőben megjelenő, erősebb hatású magyar makromutatók:
December 2.: októberi termelői árindex
December 3.: előzetes októberi folyó fizetési mérleg
December 11.: novemberi fogyasztói árindex
December 18.: véglegesített októberi folyó fizetési mérleg 

Az MNB hatalma

A diszkont kincstárjegy és államkötvény aukciók (egy-két kivételtől eltekintve) csendesen zajlottak. A jegyzési szándék nem volt kiemelkedően magas, a hozamok pedig kiszámíthatatlanul mozogtak. Október közepén az írországi uniós népszavazás számunkra kedvező végkimenetele mozdított egy keveset az árfolyamokon, ám gyorsan érvényesült a korrekció, így jelentős hangulatváltozásra az első nagyobb fagyig kellett várni.

A legnagyobb hatást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 18-ai kamatcsökkentése váltotta ki. A jegybank az év első felében többször is mérsékelte alapkamatát, májusban azonban fordult a trend, majd júliusban is ötven bázisponttal emelkedett a kamatszint. A forint erősödése ugyanakkor szinte már kényszerítő hatással volt a Monetáris Tanácsra. Pénzünk sávon belüli pozíciója soha nem látott magasságba, a zóna szélére került.

A monetáris enyhítésre számított a piac. Ám a vágás mértéke nyomán felerősödtek azok a spekulációk, hogy idén még várható egy legalább ugyanakkora csökkentés.

A külföldiek veszik

A másodpiacon perceken belül jelentős élénkülés következett be, ahogy a másnapi, majd az azt követő diszkont kincstárjegy aukciókon is erős volt a jegyzési szándék. Az aukciós hozamok százötven-kétszáz bázispontot estek.









Referencia-hozamok
3 hó
6 hó
12 hó
3 év
5 év
10 év
15 év
szeptember 20.
9,39%
9,57%
9,57%
9,07%
8,17%
7,31%
7,06%
szeptember 26.
9,29%
9,36%
9,45%
8,89%
8,16%
7,25%
7,04%
október 1.
9,38%
9,40%
9,47%
8,86%
8,06%
7,16%
7,00%
október 28.
9,38%
9,48%
9,53%
8,91%
7,95%
7,02%
6,84%
november 4.
9,45%
9,56%
9,60%
9,03%
8,06%
7,06%
6,92%
november 26.
7,92%
7,77%
7,49%
7,20%
6,96%
6,50%
6,47%


A hét második felében enyhe profitrealizálás zajlott a kötvénypiacon, ám a hozamszintek így is magukért beszélnek. A diszkont aukciókon az ősszel tíz százalék felé közelítő átlaghozamok nyolc százalékra mérséklődtek, a másodpiaci kötvényhozamok nyolcvan-kétszáz bázisponttal estek.

A külföldi befektetők folytatták portfoliójuk feltöltését. A szünet nélküli vásárlások november végére csúcsszintű, mintegy 1700 milliárd forintos magasságokba emelték a kezükben lévő állomány értékét.

A befektetők kedvét a Standard & Poor’s sem vette el. A hitelminősítő az államháztartás negatív kilátásai miatt november közepén az addigi A pluszról A mínuszra rontotta a hosszú futamú magyar szuverén forinthitelek minősítését. Ugyanakkor a nagy hármas másik tagja, a Moody’s javított az adósságállomány besorolásán, bár ez a lépés inkább az EU-csatlakozás közeledtének szólt.

Újabb kamatvágás?

Az elkövetkezendő hetekben minden bizonnyal a jegybank áll a figyelem középpontjában, főként a forint helyzete miatt. A pénzpiaci spekulációk hatására könnyen a sáv széléig erősödhet a forint (a piaci szereplők közül többen a sávszélesítés mellett agitálnak). Ez egyrészt intervenciós kényszert, másrészt újbóli kamatcsökkentést vonhat maga után.

A Monetáris Tanács következő ülése december 2-án esedékes. Ezt már csak az év utolsó tanácskozása követi, két héttel később. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik