Belföld

Csernobili katasztrófa: perbe hívják a magyar államot

24.hu
24.hu

2002. 11. 08. 08:32

Perbe hívják az államot azok a szállítmányozó cégek, amelyek 1986-ban, a csernobili atomkatasztrófa idején hamis központi információkra alapozva küldtek fuvart az akkori Szovjetunióba. Orvos szakértők már két kamionsofőr halálát hozták közvetlen összefüggésbe a sugárfertőzéssel.

"Az előzmények és az orvosi adatok, illetve a betegség kifejlődésének időrendiségét figyelembe véve jelen esetben a bizonyossággal határos valószínűséggel kijelenthető, hogy Kosáry János heveny fehérvérűség megbetegedése a csernobili katasztrófát követő fuvarfeladat teljesítése során elszenvedett sugárfertőzés következménye." Ezt a mondatot egy 2002. szeptember 27-én kelt igazságügyi szakértői jelentésből idézzük. A szakértőtől a Kosáry Jánosné és társai kontra Hungarocamion Rt. perben kért állásfoglalást a Fővárosi Munkaügyi Bíróság. A per november 11-én, hétfőn folytatódik, és e szakértői vélemény alapján valószínűsíthető, hogy a felperes, azaz az 1986-os csernobili atomkatasztrófát követő napokban a térségben tartózkodó kamionsofőr özvegyének győzelmével zárulhat. Ez esetben pedig Kosáryné lesz sorrendben a második, akinek bíróság előtt sikerül bebizonyítani, hogy férje halálát a csernobili atomrobbanás következtében kialakult sugárfertőzés okozta.
[Népszabadság]
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.