Belföld

Egyszerre nő és csökken az áruforgalmi hiány

Egymásnak ellentmondó áruforgalmi adatokat hozott nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank . Az egyik szerint csökkent, a másik szerint nőtt az áruforgalmi hiány.

A Központi Statisztikai Hivatal szakértője sem tudott megnyugtató magyarázatot adni arra a gazdaságstatisztikai furcsaságra, hogy amíg az idei év első kilenc hónapjában a külkereskedelmi mérlegben kimutatott 2,2 milliárd eurós áruforgalmi hiány együtt mozog a folyó fizetési mérleg megfelelő – 2,3 milliárd eurós – adatával, addig a tavalyi év azonos időszakában köszönő viszonyban sem volt egymással a két statisztika. Annál is kevésbé, mert a tavalyi év első kilenc hónapjában a KSH által számított külkereskedelmi mérleg 2,6 milliárd eurónál magasabb áruforgalmi hiányt mutatott, ugyanakkor az MNB által számított folyó fizetési mérleg áruforgalomra vonatkozó része csak 1,5 milliárd eurós hiányt jelzett.


Ennek következménye, hogy a külkereskedelmi mérleg szerint valamelyest csökkent az áruforgalmi hiány, a folyó fizetési mérleg szerint pedig jelentősen nőtt. Mint azt Magyarszéky Zsolt, a KSH szakértője elmondta, a külkereskedelmi mérleget a vámstatisztikák alapján állítják össze, ezzel szemben az MNB a folyó fizetési mérleg összeállításakor a kereskedelmi bankok, illetve a vállalatok adatszolgáltatására hagyatkozik. Az egyik oldalon tehát árumozgást regisztrálnak, a másikon pedig számlamozgást. Véleménye szerint a szállítás és a fizetés idejének különbségei nem magyarázzák a tavalyi eltérést, mert 9 hónapos időszakban ennek ki kellene egyenlítődnie.


A tavalyi folyó fizetési mérleg adatainak bizonytalansága azért is érdekes, mert idén februárban komoly felzúdulást keltett a befektetők körében, amikor az MNB elnöke bejelentette a 2001-es előzetes adatok háromnegyed milliárd eurós korrekcióját. A lehetséges gyógymód persze, már akkor is szóba került, tudniillik, az IMF és az EU már többször jelezte: a fizetési mérleg összeállításának módszere Magyarországon nem megfelelő, ezért szerencsésebb lenne a vámstatisztikákon alapuló mérlegszámítás a pénzforgalmi jelentések helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik