Belföld

Befektetésajánló – egyszer hopp…

Irányt váltottak az Egyesült Államok részvénypiacai a múlt héten. A többszázalékos fellendülés egyrészt korrekciókényszerrel magyarázható, de a gyorsjelentési dömping is vásárlásra ösztökélte a tengerentúli befektetőket.

Az első fecske a DJIA-komponens General Electric volt. A társaság meglehetősen széles profiljának köszönhetően a harmadik negyedévre vonatkozóan huszonöt százalékos eredménynövekedésről adott számot. Az amerikai gazdaság nem megnyugtató állapotát tükrözte az alaptevékenységek gyenge teljesítménye (energetika és a repülőgyártás), ám az NBC televízió kedvező számai, valamint az internetes kereskedelemmel foglalkozó leánycég eladásából származó egyszeri bevétel 41 centes EPS-t eredményezett, szemben a tavalyi 33 centtel. A piaci fogadtatást jól jelzi, hogy a GE papírja a gyorsjelentés publikálása óta kizárólag vételi ajánlásokat kapott a tengerentúli befektetési bankoktól.

Kitehetik az ablakba

Befektetésajánló – egyszer hopp… 1Múlt csütörtökön a Microsoft robbantott, a Wall Street zárása után. A társaság részvényének kurzusa két hónapos rekordra emelkedett, ami mind a Nasdaq 100, mind a Dow Jones esetében kifejthette jótékony hatását. Tette mindezt annak ellenére, hogy a redmondi óriás vezérigazgatója arra figyelmeztetett: a kiugró növekedés az új licenszpolitikára való átállás hatása, tehát egyszeri eset. A piac méltányolta ugyanakkor, hogy az első negyedéves részvényenkénti 50 centes nyereség jócskán meghaladta a vállalat által nyár közepén megjelentetett eredményvárakozást, és a bázisidőszakhoz képest száz százalékos növekedést takart. Az elemzők körében változatlananul népszerű szoftvercég ajánlati átlaga továbbra is vétel és felhalmozás között ingadozik.

A technológiai szektor másik oldaláról, a legjelentősebb hardvergyártókról is kedvező hír érkezett. Az IBM árfolyama nem sokkal ugyan, de felülmúlta az elemzői várakozásokat mind árbevétel, mind egy részre jutó eredmény szinten. A társaság – amely a közelmúltban jelentette be székesfehérvári üzemének bezárását – az első negyedévben 99 centes EPS-sel büszkélkedhetett.

Veszteséges negyedévet tudhatott maga mögött a SUN Microsystems. A jelentős elbocsátásokat beharangozó társaság első pénzügyi negyedévében 4 centes részvényenkénti veszteségről adott számot, ami némiképp kedvezőbbnek minősült a várakozásoknál. A SUN előző negyedéve még nyereségesre sikeredett, augusztus végén azonban megkongatták a vészharangot a hardver és szoftvergyártó vezetői, profit warningot adva ki. A múlt héten megjelent 2,7 milliárd dolláros árbevétel még a nyár végi figyelmeztetésben szereplő értéket is alulmúlta, ami egyben jelzi, hogy az elemzők azóta jóval pesszimistábban álltak hozzá a társaság terveihez.

Sötét hangulat chip-fronton

Befektetésajánló – egyszer hopp… 2Rossz hírekkel rukkolt elő a két legnagyobb chipgyártó: az Intel és az Advanced Micro Devices egyaránt a konszenzustól elmaradó eredménnyel jelentkezett. Az Intel 10 centes EPS-ről adott számot (ez 30 százalékkal maradt el a várakozásoktól), míg vetálytársának 74 centes részvényenkénti vesztesége tíz százalékkal haladta meg a becsléseket. Igaz, hogy ehhez az AMD jövőbeni értékesítésének az előzetesen tervezettnél magasabb tervszámai párosultak.

Mindez azonban nem hatotta meg túlzottan az elemzőket: az Intel ugyan valamivel tartás feletti átlaggal büszkélkedhet, az AMD esetében viszont inkább a portfoliókban lévő részvényarány csökkentésére bíztatnak a szakemberek.

Az informatikai szektorok vegyes eredményeivel szemben meggyőzőbb teljesítményt nyújtottak az “old economy” élharcosai, bár a profitcsökkenést ezek a társaságok sem úszták meg. A GE után a Johnson & Johnson is felülmúlta a várakozásokat, a cég a harmadik negyedévben 60 centes EPS-t jelentett. Masszívan veszteséges lett ugyan a General Motors, ám az üzemi eredményszintben kedvező jeleket véltek látni a befektetők.

A hitelintézeteknek sem akadt okuk a pesszimizmusra. A Bank of America és a Citigroup, illetve a Merrill Lynch és a J.P. Morgan is a prognózisoknál kellemesebb pénzügyi negyedévet zárt.

Kedden a Dow Jones Industrial Average tagjai közül az AT&T és a McDonalds lépett a nagyközönség elé gazdálkodási számaival. A gyorsétteremlánc ugyan minimálisan növelte értékesítéseit, ám nyeresége 10 százalékkal apadt, a részvényenkénti 38 cent pontosan fedte a várakozásokat. A távközlési társaság 6 centes EPS-t közölt, ami meghaladta a várakozásokat és megerősítették a terveket is.

Remekelt a DaimlerChrysler, elsősorban a Chrysler-részleg vártnál jobb forgalmának, illetőleg a következetesen végrehajtott költségcsökkentési programnak köszönhetően. A harmadik negyedéves eredmény fényében az autógyár fölfelé módosította ez évi nyereségtervét.

Minimális mértékben ugyan, de nyereségbe fordult az AOL Time Warner, miután az American Online internetes divízióját kivéve minden egysége növelni tudta értékesítését. A cég 2000 szeptemberétől az idei második negyedévével bezárólag felülvizsgálta eredményeit, aminek 190 millió dolláros bevételcsökkenés lett az ára.

Repülő indexek

Az előző tőzsdehéten az irányadó részvényindexek kiugró teljesítményt mutattak az Egyesült Államokban. Az eufória mögött a piaci vélekedéseknél kedvezőbb vállalati eredmények álltak. A tengerentúlon gyakran hangoztatott nézet szerint azonban ezúttal mesterségesen generált emelkedésben lehet csak részünk. A negatív hangok szerint az elemzők – a kreatív könyvelési módszerek okozta sokkokból, továbbá a néhány befektetési társaság ellen zajló perekből (amelyekben a vád elfogultság, sőt bennfentes kereskedés) okulva – jócskán lejjebb vettek előrejelzéseikből.

Bizakodásra adhat okot viszont az a tény, hogy a legnagyobb társaságok rendre megerősítették a jövőre vonatkozó tervszámaikat. Az elkövetkezendő napokra bőven maradtak még vállalati eredmények, amelyek ismételten megváltoztathatják a részvénypiacok képét. Ma egyebek mellett két gyógyszercég, a Schering-Plough, illetve a Bristol Myers, a Kodak, továbbá a távközlési szektorban aktív SBC és a JD Uniphase hozza nyilvánosságra számait, míg holnap a szintén telekommunikációban utazó Alltel és Verizon, valamint a Lockheed teríti ki lapjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik