Belföld

Király Gábor: Újbeszél

Mottó:- Ha három diplomám van értelmiségi vagyok? - Igen. Ha az első a nagyapádé, a második az apádé...

Orwell Újbeszél “szótalálmányát” választotta könyve címéül Király Gábor, egy magát civilnek tituláló szerző, aki utálja a hazugságot. Sokan vagyunk ezzel így, legfeljebb nem ragadunk tollat, hogy másokkal is tudassuk.
Király Gábor Orbán Viktor választás utáni beszédeit elemzi. A szövegek melletti margón olvashatjuk a szerző megjegyzéseit. Nem tudományos elemzést kapunk, hanem egy egyszerű állampolgár első reakcióit a beszédek hallatán.
” Orbán Viktort hallgatva sokszor fogja el az ember valami magasztos és egyben torokszorító érzés: könnybe lábadt szemmel derekabb embernek, tisztább és magyarabbnak magyarnak érzi magát. Aztán vagy öt percre rá, amint tovatűnik ez az érzés, visszagondolva már fogalma sincs arról, mi indította meg annyira, mi ennek az embernek a hallgatósághoz szóló valóságos mondanivalója: nem tudja felidézni, miről is beszélt. Így elképzelhető az a törekvés, hogy a szónoklat műfajában elhangzottakat más nyelvi közegre fordítsuk, azaz elidegenítsük: a műfajra jellemző légkört, hallgatóságot, érzelmi töltést elvonjuk és marad a “puszta mondanivaló…. Ha úgy éreznék, megalázom Orbán Viktort, vagy éppen gúny tárgyává teszem magasztos eszmerendszerét, én azt mondom, nem ezt tettem. Nem Orbán Viktorról jelentem ki, hogy meztelen a király, hanem beszédeit csupaszítom le. Ezeket a szövegeket ő mondta el, én a véleményemet fűztem hozzájuk. Mindketten felelősséggel tartozunk azért, amit tettünk.” – mondja Király Gábor.
A könyv első lapján ez olvasható: ” Az elmúlt négy év nagy kérdése az volt, ki számít polgárnak.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik