Belföld

Gyöngyöstarjáni Zenit 2000, Ludányi Béla – Borkóstoló

Szerző útja ismét szülőföldje, a Mátra felé vezetett, ahol útba ejtette a meseszépen fejlődő Gyöngyös főterén található vinotékát.

Itt szépen elrendezve lelhetők fel a mérvadó mátraaljai mesterek borai. Szerző szülőfaluja sajnos persze a Péterfy Sándor utcai kórház, ahol rövid villámlátogatás keretei között kászálódott a világba néhány éónnal ezelőtt, de amint lehetett, visszatért az idilli mátrai varázshegyek közé valamikor réges-régen. Innen az elfogultság, ami a mátrai ügyekben joggal felróható a számlájára. Például a tüzes és illatos mátrai borok iránt.

Gyöngyöstarjáni Zenit 2000, Ludányi Béla – Borkóstoló 1Hatalmas potenciálja van a Mátraaljai Borvidéknek, a hullámzó hegyszoknyákon mindenütt szőlők és ápolt, jómódú falvak virágzanak, Gyöngyös magamagát a szőlő és bor városaként aposztrofálja. Változatos talajok terülnek a dombokra, illatban-aromában dúskáló szép fehérborok fakadnak itt főleg, és pompás saszlát lehet venni a gyöngyösi piacon a nénikéktől, hihetetlen, 50-100 forintos árakon.

Igazi illatos-tüzes mátrai bor e heti zenitünk is, a gyöngyöstarjáni Ludányi Béla szép munkája. A virágos, ősi Gyöngyöstarján komoly borászati központ (először 1275-ben említik az oklevelek, a térség falvai már ekkor dokumentálhatóan szőlőtermesztő települések voltak), csak Ludányiból is több remek borász tevékenykedik itten, e heti Ludányink közülük Ludányi Béla, aki kis, most kezdődő családi vállalkozásában palackozza érett, szép és harmonikus borait.

A Ludányi különben történelmi név a térségben: 1403-ban Debrői István egri várkapitány és Vasfejű Ludányi Tamás egri püspök borozgatás közben határozta el a komplottot Zsigmond királlyal szemben (lásd a Mátraaljai borok könyve című kiadványban, az egyik legjobb magyar borkönyvben). A zenit hungarikum, a zengőhöz hasonlóan az ezerjó és a bouvier keresztezésével nemesítette Király Ferenc és teamje, nagyon ígéretes, egyre szebb borokat produkáló, zamatgazdag fajta harmonikus savakkal, itt 122 hektárjával a legnagyobb felületű új fajta. Ludányi Béla szerint a mediterráneum és észak találkozik benne, talán ezért is illeszkedik olyan jól a mátraaljai bortájba, hol a vulkán találkozik az alfölddel.

Szép világossárga szín, nem tolakodó illat, teltség. Teltség-húsosság, tűz (13 százalék alkohol) és szép természetes édesség, a 2000. évi tüzes nyarat követő napfényes ősz, a kései, október közepi szüret minden szépsége és számtalan információja benne rejlik a szépen iskolázott, elegáns, gömbölyű borban, 6 gramm/liter körüli sav, 24 gramm/liter körüli
cukormentes extrakt.

Az elegáns frontcímkén egy szőlőtőkék közé szúrt kard, az Írás capernaumi centuriójára utalandó, és János evangéliumára (15.5), ahol Jézus kijelenti: “Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, én pedig ő benne, az terem sok gyümölcsöt…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik