Belföld

Ötéves mélyponton a Dow Jones

A meghatározó amerikai részvényindex sorozatban a hatodik hetet zárta veszteséggel , ezen a héten talán magára találhat a piac. Német gazdaságkutatók szerint az EU-tagjelöltek még nem érettek az euróra.

Rekordbírságot szabtak ki a Philip MorrisraA Dow Jones részvényindexben meghatározó súlyt képviselő Philip Morris piacán bombaként robbant a hír: a világ elsőszámú cigarettagyártója 28 milliárd dolláros pert veszített egy 64 éves, tüdőrákban szenvedő nővel szemben. A perelt összeg a cég idei, 73 milliárd dolláros árbevételének durván egyharmada.

Az 1997-es ázsiai pénzügyi válság óta nem látott 7528 pontos mélypontra süllyedt a Dow Jones részvényindex múlt pénteken. A technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq szintén padlón, az index hat éve nem látott mélységbe, 1139 pontra zuhant.

Az amerikai részvénypiac végeláthatatlan hanyatlását a rosszabnál rosszabb gazdasági és vállalati hírek idézik elő. Mindez az egyébként is pesszimista befektetői hangulatnak cseppet sem kedvez, az eladói túlsúly törvényszerűen az árfolyamok eséséhez vezet.

Erre a hétre az elemzők többsége mégis fordulatot vár. A negyedéves vállalati gyorsjelentések sorában talán már nem lesz több meglepetés, sőt sokan pozitív meglepetésre várnak többek között a General Electrictől és a Yahoo!-tól.

A negatív trend végét jelezheti, hogy az opciós piacon az eladási (put) és vételi (call) opciók aránya 2:1-hez, vagyis a piac már annyira pesszimistán áraz, hogy ebből csakis a fordulat közelségére lehet következtetni – legalábbis elemzők egy része így látja.

A helyzetet tovább árnyálja a brazil választások. Az amerikai részvénypiac a baloldali Lula elsőfordulós győzelmét részesítené előnyben, ez kedvezne az amerikai részvényeknek.

Az Ifo vezetője szerint az EU- tagjelöltek még nem érettek az euróra

Tíz évet kellene várniuk az euróra az Európai Unióhoz most csatlakozni kívánó országoknak – vélekedett a müncheni gazdasági intézet, az Ifo vezetője, Hans-Werner Sinn a Focus hírmagazin legújabb számában.

Előzőleg még árfolyam-kiigazításokra van szükség, hogy létrejöjjön a valódi egyensúly a nemzetközi kereskedelemben – közölte Sinn, aki úgy vélekedett, hogy a nyugat-európai munkaerőpiacon először negatív következményei lesznek az EU bővítésének. – A nagy élőmunkahányaddal dolgozó üzemeknek számos esetben meg kell majd hátrálniuk az olcsó keleti munkaerő előtt – mondta a müncheni szakember.

Néhány nap múlva hozzák nyilvánosságra Brüsszelben Günter Verheugen bővítési biztos éves jelentését, amely egybehangzó jelzések szerint azt teszi világossá, hogy tíz ország kész az EU-csatlakozásra 2004-ben: Málta, Ciprus, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovénia, Litvánia, Lettország és Észtország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik