Belföld

Kistérségi megbízottak – nagy a bizalmatlanság

Már több mint két hét telt el azóta, hogy kinevezték az új kistérségi megbízottakat, de a garnitúracsere kapcsán még mindig áll a bál. A szocialista házelnök után újabb kormánypárti politikus bírálta a Medgyessy-kabinet memóriáját.

A Medgyessy-kormány megalakulása után már júliusban pályázatot írtak ki valamennyi kistérségi megbízotti helyre. Több mint nyolcszáz

Két éve fogantA kistérségi megbízottak hálózatát 2000. augusztusában és szeptemberében alakította ki az Orbán-kormány. Feladatuk, hogy segítsék a strukturális támogatások fogadását és felhasználását – mondja Tóth Tamás, a Külügyminisztérium szóvivője -, konkrét szerepük, hogy a támogatásért pályázó térségi, területi szervezeteket megismertessék az EU kínálta lehetőségekkel és támasztotta követelményekkel, és felkészítsék őket a szabályoknak megfelelő pályázati anyagok kidolgozására.

Szerepük előreláthatólag a csatlakozást követően is ugyanez lesz. Magyarországon összesen 150 statisztikai kistérség van, közülük egy, Budapest speciális helyzetű. A Fidesz-kormány által kiválasztott megbízottak szerződése 2002. decemberéig szólt (volna), havi járandóságuk 230 ezer forint volt, s ennek a költségeket is fedeznie kellett. Az összeg a kormányváltás után sem változott az, érintettek személye azonban igen.

jelentkező közül választotta ki a Nemzeti Területfejlesztési Hivatal (NTH) azt a 149-et, akivel december 31-éig szóló szerződést kötött. Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal területfejlesztésért felelős politikai államtitkára azt mondja, nyílt eljárásban, szakmai szempontok alapján választottak a 820 pályázó közül.

Azóta sem csendesül a vihar. Az ellenzék szerint a jelenlegi kormány saját “csatlósait” jutatta helyzetbe, a baloldal azzal érvvel, hogy ők, az előző kormánnyal ellentétben, pályáztatták a jelentkezőket. “Szomorú, hogy a kormány nem tanult elődei hibáiból” – fogalmazott Szili Katalin szocialista házelnök.

A hivatalos névsorolvasást követően felizzottak a kedélyek. Németh Zsolt frakcióvezető-helyettes, Vasvár polgármestere egy korábbi sajtótájékoztatón közölte: a kistérségi megbízottak idő előtti szerződésbontása és újak kinevezése felér egy provokációval. Szerinte az új kormány az MSZP első vonalbeli kiszolgálóit, a kampány támogatóit, pártkatonáit nevezte ki ezekre a posztokra: egykori MSZP-s és SZDSZ-es képviselők hozzátartozói, megyei közgyűlések szocialista tagjai, Nagy Sándor kampányfőnöke, valamint az Új Baloldal aktivistái találhatók az új kistérségi megbízottak listáján. Rajta kívül még számtalan jobboldali politikus szólalt fel, és bírálta a kormányt.

Nem kötelező, de…Nem csatlakozási követelmény a kistérségi megbízotti rendszer kialakítása, a rendszer elsősorban az EU strukturális támogatásainak fogadására történő felkészülésünket a támogatások jövőbeni hasznosítását segíti – válaszolta a FigyelőNet kérdésére Tóth Tamás. Magyarország EU-csatlakozása után a strukturális alapokból 12,7 százalékkal, míg a kohéziós alapból 11,3 százalékkal részesedhet, mivel az ország minden régiója teljes kedvezményezetti besorolást kapott az EU-tól. Így 2004-ben a társfinanszírozással együtt a felhasználható összes támogatás összege egymilliárd euró lehet, 2005-ben 1,2, 2006-ban pedig 1,4 milliárdra emelkedhet – közölte Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) területfejlesztési politikai államtitkára.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere szintén provokatívnak minősítette a döntést. Kijelentette, az MDF elfogadhatatlannak tekinti pártkatonák kinevezését kistérségi megbízottaknak, ezért arra kérte a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy vonja vissza a kinevezéseket, és kizárólag szakmailag megfelelő személyekkel töltse be e posztokat.

Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a Népszabadságban azt felelte: az előző kormány a 150 kistérségi megbízottat 150 személy közül választotta ki. Most viszont több mint 800 pályázó közül nevezte ki a megbízottakat a Miniszterelnöki Hivatal. Rámutatott arra, hogy a nyerteseket háromtagú bizottság választotta ki, amelynek tagja volt a régiókoordinátor is. A kancelláriaminiszter szerint diszkrimináció lenne, ha politikai meggyőződése, párthoz való kötődése miatt valaki nem tölthetne be kistérségi megbízotti tisztet. Kiss Elemér szerint az elmúlt évek területfejlesztési törekvései nem jártak eredménnyel.

Nem ugyanazA nyáron “felújított” kistérségi megbízotti rendszer nem tévesztendő össze az önkormányzati kistérségi társulásokkal. Utóbbiak már korábban létrejött “spontán” szerveződések – melyek lényege, hogy szomszédos önkormányzatok összefognak és megegyezés szerint fejlesztési irodákat hoznak létre, területfejlesztő szakembereket alkalmaznak. A menedzsereket közösen nevezik ki, a költségeket közösen állják az önkormányzatok. Az egyes térségek határai, kialakulásának spontaneitása miatt, nem mindig esnek egybe a statisztikai kistérségek határaival.

Az egész országra kiterjedt acsarkodás kormány és ellenzék között talán csak Nógrád megyét kerülte el, ott ugyanis egyetérétés mutatkozik. Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Területfejlesztési Tanács elnöke szerint a kistérségi megbízottak kinevezésével szocialista pártkatonákat állítottak csatasorba. Becsó, aki egyben a megyei közgyűlés és a Fidesz nógrádi elnöke és országgyűlési képviselő, nemrég Salgótarjánban tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, a hat kinevezett kistérségi megbízott többsége számára ismeretlen a területfejlesztési tanács és a kistérségi társulások működése. Hozzátette, a nyertesek közül mindössze egynek van szakirányú felsőfokú végzettsége.

Vele egybehangzóan bírálta a kormány “kiválasztási rendszerét” baloldal helyi vezetője is. “Nógrád megyében jól látható, hogy a kormány a kistérségi megbízottak kinevezésekor a pártkádereket és azok rokonait részesítette előnyben, ráadásul többen közülük az önkormányzati választásokon is ringbe szállnak, amit elfogadhatatlannak tartok” – számolt be tapasztalatairól a FigyelőNet kérdésére Gusztos Péter, az SZDSZ megyei elnöke, országgyűlési képviselő. Szerinte önmagában az jó dolog, hogy a kormány pénzt szán a területfejlesztésre, amely fontos szakmai kérdés, ám ugyanazt a hibát követte el, amelyet ellenzékként maga is élesen kritizált.

Olvassa el……korábbi írásainkat:

Főváros kontra megye

Választási kampány

Nem leszünk nettó befizetők

Gusztos szerint a már működő kistérségi menedzseri rendszer mellett szükség lenne egy jól működő kistérségi megbízotti hálózatra, de azzal a változtatással, hogy ne a kormány, hanem maguk az illetékes önkormányzatok nevezzék ki a szakembereket. Így attól függetlenül, hogy az adott településnek van-e fejlesztési menedzsere, minden kistérséghez tartozna egy “spontán” megválasztott kistérségi megbízott – akinek személye így nem a mindenkori hatalomhoz kapcsolódna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik