Belföld

Repülős menük – szárnyaló gasztronómia?

Ízlelőbimbóink a 10 ezer méteres magasságban eltompulnak, így az intenzív ízeket is sokszor a műanyag ízvilágával azonosítjuk. A légitársaságok azonban mindent bevetnek "lekenyerezésünk" érdekében.

Elégedetté tenni az utasokat soha sem könnyű, és a tavaly szeptemberi terrortámadás óta, ha lehet, még összetettebb a probléma. Komfortérzésünk olyan apróságokon múlik, mint például azon, hogy a kulturált étkészletet felváltotta a kempingéletérzést nyújtó műanyag társa. A legalapvetőbb problémák áthidalása sem tekinthető pofonegyszerűnek – mondja Kelly Yorke, a Midwest Express vállalati igazgatója.

Repülős menük – szárnyaló gasztronómia? 1Méltó régi nagy híréhez?

Az ízlelőbimbók tompábbá válnak 10 ezer méteren. Így a sót és más fűszereket sem érezzük annyira, ezért erősebben kell ízesíteni a repülős menüket. Emellett sok ételt speciálisan kell csomagolni és csak az étkezés előtti pillanatban kinyitni, vagy különleges szószokat kell használni hozzájuk, mert különben a fedélzeti levegőn egy pillanat alatt kiszáradnak.

A Malévnál nemrég tartottak elégedettségi vizsgálatot, mivel a korábbi költségcsökkentési tervezet jegyében romlott a catering addig elismerten jó minősége, s ezen idén próbáltak változtatni. A business class utasai érzékelték és értékelik a javulást – mondta a

FigyelőNetnek Barkóczy Elenonóra, a Malév inflight-service vezetője. A turista osztályon azonban van még mit javítani. A borokkal kapcsolatban is több kifogás érkezett a légitársasághoz, ezért július 1-jétől az addigi kínálatot minőségi borokra cserélték.

Ellátáspolitika a MalévnálA Malév alapkoncepciója szerint a repült idő és a napszak dönt arról, hogy milyen típusú ételt-italt kínálnak az utasoknak. A business – Sky Club – osztályon azonban mindig meleg ételt adnak. Évente kétszer változik a menü, télen és nyáron. Idén a magyar ízeket igyekeztek előtérbe helyezni – mondta Barkóczy Eleonóra -, de nem a zsíros ételeket kell ez alatt érteni, sokkal inkább a “reformosabb” gasztronómiai csodákat. A Sky Clubon európai járat esetén például füstölt lazacot kaphatunk előételnek rukkolás paprikasalátával, főételnek mustban pácolt rostélyost zöldségkörettel, desszertként pedig málnás gyümölcskosarat. Az ételeket a Pannónia Rt.-től szerzi be a Malév, a légitársaság csak a menükérelmet adja le, és becsomagolva kapják meg a rendelést. A borokat vakkostólással választatták ki a Borakadémia elnökének vezetésével, híres pincészetekből veszi a Malév a száraz, illetve száraz jellegű vörös, fehér és rosé borokat.

Ínyenceknek

Az ínyenceknek az Air New Zealand társaságot ajánlják a szakértők, ahol többféle ínycsiklandozó menüvel találkozhatnak a vastagabb pénztárcájú utazók. A business és az első osztályon egy menü például: zöldfűszerekkel pácolt szarvas gombával, fehér, gyömbéres szójaszószban és párolt hal (orange roughy: Ausztráliában és Új-Zélandon őshonos halfajta) paradicsomos garnélával, valamint idényzöldségek boros vízitormás szószban.

A bor szerelmeseinek a Singapore Airlines-t ajánljuk, amely az iparágban a legnagyobb borospincével büszkélkedhet, 132 ezer láda bort kínál az utasoknak évente. Anthony Dias Blue, a légitársaság borszakértője szerint a legkülönlegesebb borokat nem az első osztályon szolgálják fel, mert az ott utazó idősebb, jól szituált ügyfelek általában kevésbé nyitottak. A business class utasai sokkal szívesebb próbálkoznak az újdonságokkal.

Egészséges életmódot folytatóknak

Az egészséges étrenden élők talán akkor csalódnak a legkevésbé, ha a Delta Air Lines járataira foglalnak helyet. A légitársaság néhány éve Jack Groppel táplálkozási szakértővel (aki egyébként arról vált híressé, hogy atlétáknak adott táplálkozási tanácsokat a lehető legjobb eredmény elérése érdekében) olyan menüsort állíttatott össze, amely a nemzetközi üzleti világ elitje többségének igényét teljesíti.

A proteinben gazdag dopamin az éberséget segíti, az erre “kihegyezett” menüt azok számára ajánlják, akik kénytelenek a “fedélzeten” is dolgozni. A szerotonin a szénhidrátban gazdag ételekben – így például a ravioliban – nyugalomhoz segít, van menü azoknak is, akik pihenni szeretnének az utazás alatt és frissen megérkezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik