Belföld

Az Amazonnak adja el online-üzletágait a Bertelsmann?

Az Amazon.com, a világ legnagyobb online-könyvkereskedője máris jelentkezett a Bertelsmann konszern hasonló üzletágának a megvásárlására. A német mamutvállalat ugyanis meg akar szabadulni veszteséges részlegétől, a Bertelsmann Online-tól.

A Handelsblatt gazdasági napilap szerint a tárgyalások állítólag már meg is kezdődtek az érintettek között, és a hírek szerint különösen a Bertelsmann Online (BOL) német és holland leányvállalatai érdeklik az Amazont. A felvásárlás révén az Amazon tovább erősíthetné meglévő, jelenleg sem gyenge piaci pozícióit, de ami még fontosabb, a nyereségességét emelhetné jelentősen. A BOL ugyanis Németországban piacvezető az internetes könyvkereskedésben.

Ugyanakkor érdekesség, hogy a Barnesandnoble.com nevű vegyes vállalat, amelyet a Bertelsmann az amerikai könyvkereskedővel, a Barnes & Noble céggel együtt alapított, egyelőre nem eladó, pedig Amerikában ez az Amazon egyik legnagyobb konkurense.

A BOL eladásának hátterében az húzódhat meg, hogy nemrégiben Ewald Walgenbach vette át Klaus Eierhofftól a Bertelsmann Direct Group-jának a vezetését. (Az egész konszern élén is változás történt ugyanakkor, hiszen Thomas Middelhoff helyett Gunter Thielen érkezett a német kiadó- és médiavállalat csúcsvezetői posztjára.)

A 3,1 milliárd euró éves forgalmú Direct Grouphoz eddig a Bertelsmann könyvklubjai tartoztak (így a magyarországi vállalat, a Magyar Könyvklub is), továbbá az e-commerce-szel kapcsolatos tevékenységek. Az új részlegvezető, Walgenbach most azonban a két ágazat közül a klubokra akar koncentrálni, ezért kíván megszabadulni a veszteséges elektronikus kereskedelmi tevékenységektől.

A Financial Times a Handelsblatt által leírtakhoz hozzáteszi, hogy nemcsak az online-könyvkereskedés, a BOL eladásáról van szó, hanem internetes zenei érdekeltségét, a BeMusic-ot is leépítené a német cég. E két részleg együttesen a világon a második legnagyobbnak számított az internetes üzleteit tekintve. A cégek árát a Financial több milliárd euróra teszi, a BOL-t például 2,1 milliárd euróra értékeli, míg a BeMusic-ot 120 millióra taksálja.

A tervek, illetve az állítólag készülő Bertelsmann-Amazon-egyezség szerint a német cég a jövőben megszüntetné a Napster finanszírozását is. Az üzleti életben a Napster inkább szitokszónak számít (nem úgy, mint az internetről zenét letöltők számára), hiszen a copyright-ügyek enyhénszólva is zavarosak a Napster körül. A Napstert májusban szerezte meg a Bertelsmann, amely éppen kihozni látszott a csődhelyzetből a céget. Ha most mégis megszüntetné a finanszírozását, akkor az a szakértők véleménye szerint Napster bezárásához vezetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik