Belföld

Betesz a cseh gazdaságnak az ár

Idehaza is súlyos gondokat okoz és okozhat még az ár, a régióban azonban Csehországban a legrosszabb a helyzet. Az EU közvetlenül nem segít a közép-kelet-európai országokon.

A cseh gazdaságot a lehető legrosszabb pillanatban érte el az áradás, a víz által okozott kár 1997-ben elérte az 1,9 milliárd dollárt (megközelítőleg 475 milliárd forintot), a mostani helyzet pedig legalább ennyire súlyos – áll a legfrissebb jelentésekben. A kormány eddig egy 34 millió dolláros segélycsomagot hagyott jóvá. A cseh kabinet 1997-ben árvízi kötvényeket bocsátott ki, amelyekből 4 milliárd korona értékű épp mostanában jár le.

A cseh államháztartásra is igen rossz hatással lesz a mostani katasztrófa, a költségvetés jövő évi hiánya várhatóan az egekbe szökik a váratlan kiadások miatt. Kedden 1 százalékkal gyengült a cseh fizetőeszköz az euróval szemben a közkiadások várható drasztikus emelkedése miatt. A leginkább a cseh mezőgazdaság és a turizmus szenvedi meg az “égi áldást” – jósolják szakemberek. (Olvassa el korábbi hírünket a tegnapi prágai eseményekről és lapszemlénket a cseh fizetési mérlegről!)

Hazai körképÉszak-Magyarországon hétvégére 800 centiméter körüli árcsúcsra számítanak a vízügyi szakemberek, pontos adattal azonban csak akkor szolgálhatnak, ha pontosan kiderül, mekkora volt a legmagasabb vízállás az osztrák, illetve a szlovák szakaszon. Arra mindenképpen számítani kell, hogy a hullámteret elárasztja a víz a hét végén, így az összes ott található épületben érdemes előre gondoskodni a víz feltartóztatásáról. Budapesten is számítani lehet árvízi csúcsra, így víz alá kerülhet a Római-part egy része, a rakpartok pedig szinte biztosan víz alatt lesznek. • Olvassa el hétfői cikkünket az árvízről és a biztosítókról!

Szerdán tetőzik a Moldva

A katasztrófahelyzetnek ráadásul még nincs vége: a Moldva vízszintje szerda reggel tovább emelkedett, a csúcsot szakemberek délelőttre várják. Csehországban eddig kilencen veszítették életüket az árban és 200 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A prágai hivatalos vélemények szerint a jórészt víz alatt álló óvárost megkíméli az ár, ami körülbelül annyit jelent, hogy nem omlanak össze a házak.

Hol van az EU?

Az Európai Unió nem ad közvetlen támogatást saját forrásaiból az árvízkárok enyhítéséhez, egyes uniós alapok átcsoportosításával azonban lehetővé válik a közép-kelet-európai országok megsegítése – közölték kedden brüsszeli illetékesek. Néhány éve a közös költségvetésében még szerepelt a mostanihoz hasonló szükséghelyzetek kezelésére szolgáló alap; ezt azonban az Európai Parlament kezdeményezésére megszüntették. Így természeti katasztrófák esetén egy lehetőség marad: a tagállamok az árvízi károk enyhítése céljából átcsoportosíthatják a közösségi strukturális alapokból kapott támogatásokat, vagy módosíthatják a felhasználásukra megállapított fontossági sorrendeket.

A magyar gazda akár nyerhet is az áronA Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium termelési ágazatok főosztályának vezetője szerint a gazdák számára több előnyt, mint hátrányt jelent az elmúlt hét esős időjárása. Székely Bertalan az MTI-nek elmondta: a több mint egy hete tartó csapadékdús időszak főleg a késői vetésű kukorica, a cukorrépa, a lucerna, a különféle gyepnövények és a még be nem takarított takarmánynövények terméseredményeit befolyásolja kedvezően. Gond lehet a különböző gombabetegség fokozódása, amire főleg a gyümölcs- és szőlőültetvényeken számíthatnak a gazdák. Kimondottan rossza hatással lesz a bő csapadék a burgonyára és hagymára, ugyanis ezek a növények a folyamatos vízutánpótlás következtében hajlamosak az újrainduló vegetációra. A sok csapadék miatt az érésben lévő dinnyék jelentős része szétrepedhet csakúgy, mint a korai érésű, vékony héjú szőlők.

Rugalmas támogatási mechanizmusok

Az uniós szabályok a mezőgazdasági termelők esetében is lehetővé teszik a támogatási mechanizmusok rugalmas alkalmazását. Ha például elemi csapások miatt a termelés több mint 20 százalékkal csökken, állami támogatás folyósítható a gazdáknak – írja az MTI-Eco. A brüsszeli bizottság emellett engedélyezheti az egyébként kötelezően parlagoltatott földek művelésbe vételét – erre vonatkozó kérések máris érkeztek Németországtól és Ausztriától -, és lehetőség van a farmereknek járó különféle támogatások kifizetésének az előrehozatalára is. A brüsszeli bizottság egyébként azt is vizsgálja, hogyan nyújthatna segítséget az áradások által ugyancsak érintett Csehországnak – közölték a szóvivők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik