Belföld

Ügynökbizottság – pletykásak a titokgazdák?

Érdemi eredmények nélkül zárult az Országgyűlés állambiztonsági múlttal foglalkozó bizottságának hétfői ülése, az azonban már biztosnak látszik, hogy az ellenzéki tagok államtitoksértés miatt feljelentést tesznek.

Kivonultak a parlamenti bizottság hétfői üléséről az ellenzéki tagok, így az határozatképtelenné vált. A Fidesz és az MDF közös sajtótájékoztatóján azt közölték, hogy nem vonultak ki, csak a tanácskozás helyszínét hagyták el. Az ellenzéki tagok szerint államtitkok kerültek a sajtóhoz, miután valaki adatokat közölt a titkos jelentésekből.

Titkok titkolói

Az “ügynökbizottság” tagjai egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy a rendszerváltás óta hivatalba lépett kormányok tagjai közül hányan voltak kapcsolatban nemzetbiztonsági szervezetekkel.

Olvassa el……korábbi írásunkat:

Ügynökpolitikusok – made in Hungary

Mécs Imre, a parlamenti bizottság szabad demokrata elnöke azonban az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a beérkezett jelentések alapján tovább nőtt az érintettek száma, de az átfedések miatt nem árulhatja el, hogy hány személyről szereztek eddig tudomást. Mindemellett a bizottság tagjainak az illetékes szerveknél meg kell győződniük az adatok hitelességéről. Várhatóan augusztus végre, illetve szeptember elejére készülhet el a jelentéstervezet.

Ügynökbizottság – pletykásak a titokgazdák? 1A Népszabadság úgy tudja, hogy a jelentések összesen tizenkét olyan kormánytagot említenek, aki együttműködött a III-as főcsoportfőnökség valamelyik szolgálatával. A lap információi szerint a Belügyminisztérium “néhány”, a honvédelmi tárca két, a Nemzetbiztonsági Hivatal kilenc, az Információs Hivatal öt, a Történeti Hivatal listája 16 nevet említ – nagy valószínűséggel azonban vannak olyanok, akiket több helyen is nyilvántartottak.

Bizottsági bajokA fideszes Kovács Zoltán szerint a vizsgálóbizottság szabad demokrata elnöke nem tudja elfogulatlanul vezetni a testületet és megkérdőjeleződik alkalmassága is. Répássy Róbert fontosnak mondta, hogy Szili Katalin, az országgyűlés elnöke saját hatáskörében vizsgálatot indítson a titkosügyirat-kezelési szabályok betartása kapcsán.

Megrendült bizalom

A Fidesz és az MDF képviselői nem vonultak ki a kormánytagok múltját vizsgáló parlamenti bizottság hétfői üléséről, a tanácskozás helyszínét azért hagyták el, mert a testület nem fogadta el napirendjét – jelentették be az ellenzéki képviselők.

Csáky András (MDF) és Répássy Róbert (Fidesz) azt nyilatkozták, hogy miután a bizottság nem járult hozzá, hogy államtitoksértés gyanúja miatt az országgyűlés elnökéhez forduljon a testület, így ezt a frakcióknak kell megtenniük.

Fenntartásaik alapja, hogy Mécs Imre elnök a hét végéig külföldön töltötte szabadságát, így helyette a bizottság titkára kezelte a Történeti Hivatal (TH) és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) által küldött titkos dokumentumokat.

Titokbiztos titkár?

Kifogásolták azt is, hogy Mécs Imre “egy nem NATO-tagországban” tartózkodott, amikor a titkár felhívta a mobiltelefonján, és tájékoztatta az elnököt a bizalmas jelentések tartalmáról, melyeket aztán az elnök a távirati iroda útján nyilvánosságra is hozott. Gyanújuk szerint a sajtóban megjelent információk a titkos jelentésekből szivároghattak ki, tehát meg kell találni “a szivárgás forrását” is.

A vizsgálóbizottság titkárát én hatalmaztam fel az iratok iktatására – jelentette ki Mécs Imre. Mint fogalmazott, a jelentéseket ő is csak közvetlenül az ülés előtt vette át Kovács Zoltán fideszes képviselővel együtt. Mécs Imre azt állította: a titkár kifejezett kérésére nem említett neveket a telefonban, csak azokat az adatokat ismertette az elnökkel, melyekről az SZDSZ-es politikus később a távirati irodát is tájékoztatta. Az elnök szerint a titkos dokumentum számadatainak ismertetése nem államtitoksértés, sőt neki tájékoztatási kötelezettsége van, mivel közérdekű adatokról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik