Belföld

Disney-jelentés – Hóferhérke is kevesebbet ér

A Walt Disney "felzárkózott" az amerikai vergődő cégek sorába, miután első negyedéves eredménye messze elmarad az előző év szintjétől. Mickey Mouse-ból azért mégsem lesz mostanában a templom egere.

Az amerikai szórakoztatóipar óriása, a Walt Disney 31 százalékos profitcsökkenést jelentett április-május-június hónapra, eredménye az egy évvel korábbi 527 millió dollárról 364 millióra esett vissza. A jelentős csökkenés nem lepte meg az elemzőket, a számok a várakozások szerint alakultak. A cég árbevétele 5,8 milliárd dollár, ez 3 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest.

Lesz ez még így semA Diseny elnök-vezérigazgatója, Michael D. Eisner azt mondta a BBC-nek, hogy a negyedév gyengécske teljesítményét külső tényezők is befolyásolták, több előre várható volt, ezért nem érték váratlanul az elemzőket a tényleges adatok. A következő negyedévben sem számít fellendülésre a társaság.

Sok gyenge láncszem

A visszaesés okai, a leggyengébb láncszemek: a cég gyengélkedő filmes részlege, valamint az ABC televíziós társaság. A televíziós csatorna nagyszabású kampányt indított, hogy visszacsábítsa hűtlenné vált nézőit, miután sokáig nem tudott előrukkolni népszerű show-műsorokkal és programokkal.

A tavaly szeptemberi terrortámadás miatt visszaesett turizmus az élményparkokat sem hagyta érintetlenül. A Disney működési bevételeinek 40 százalékát adó Disneylandek Floridában és Californiában egyre kevesebb látogatót vonzanak.

Mickey Mouse kezdte a sort

Disney-jelentés – Hóferhérke is kevesebbet ér 1Walt Disney 1928. november 18-án mutatta be az első hangos rajzfilmjét, amelynek sztárja Mickey Mouse volt. A tervező saját hangját kölcsönözte a világ leghíresebb egerének. A harmincas években ez nem kis munkát jelentett, hiszen akkoriban 87 animációs filmet készítettek Miki egér szereplésével.

A negyvenes évek végén, az ötvenes években újabb rajzfilm-figurák (Donald kacsa, Plutó kutya) jelentek meg. Sőt a televíziózás újabb lendületet adott a rajzoló-tervező-üzletembernek.

1954-ben például Disneyland címmel délutáni programokat sugárzott az ABC tévéállomás. A Disneyland név aztán később is jól jött: 1955-ben megnyílt az első szórakoztató park, amelyet ugyanígy hívtak, és amelynek a fő attrakciója természetesen Mickey Mouse volt. A Disneyland évente több millió látogatót fogad Kaliforniában, a Los Angelestől 27 kilométerre lévő Anaheimben.

Disney-jelentés – Hóferhérke is kevesebbet ér 2Keleti parti hódítás

A Miki egér tervezője 1966-ban hunyt el, így Kaliforniából csak másfél évtized múlva jutott el a cég az USA keleti partjára, ahol 1971-ben nyílt meg a floridai DisneyWorld, a második a sorban. Ezután Japánban terjeszkedett a társaság: 1983-ban nyitotta meg a kapuit az eredeti, a kaliforniai parknál valamivel nagyobb Tokyo Disneyland, amelyet már az első évben tízmillióan kerestek fel.

Egy évtized múlva következett Európa: 1992-ben a Párizstól 32 kilométerre lévő Disneyland Paris-t is átadták. Ez utóbbi kevésbé volt sikeres, hiszen az amerikai tömegkultúrától ódzkodó franciák gyakorlatilag bojkottálták a létesítményt. A megnyitóra várt félmillió látogató helyett például csak 50 ezren jöttek el. A parkot ezután többször átépítették, sőt még a nevét is megváltoztatták, hogy az európaiak megkedveljék a létesítményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik