Belföld

Áron alul viszi az IBM a PwC tanácsadóit

Az International Business Machines (IBM) kedden megállapodott a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadó részlegének megvásárlásáról. A könyvelési csalásokat a PwC tanácsadó egysége is megsínylette.

A közelmúltban kinevezett IBM-vezér, Sam Palmisano meghozta első stratégiai döntését. A világ legnagyobb komputercége 3,5 milliárd dollárt fizet az anyacégétől függetlenné vált tanácsadó cégért, a PwC tanácsadó részlegéért. Ezzel meghiúsul a tanácsadó májusban megfogalmazott terve, amely szerint az anyacégtől való leválás után a tőzsdére megy. Az augusztusi tőzsdei bevezetésből 1 milliárd dolláros bevételt remélt a PwC.

Konszolidálódó piac

A bevásárlással a világ legnagyobb IT-szolgáltató cége jöhet létre. Az IBM Global Services, amely az IBM legerősebb karja, a konszern éves bevételének 40 százalékát adja. A szolgáltató részleg 150 ezer embert foglalkoztat, a PwC bekebelezése további 30 ezer munkatársnak jelent majd új logót és a vállalat vezetőjének szavai szerint egyben új szervezetet.

Áron alul

A PwC-csoport a 2002-es üzleti évre mintegy 4,9 milliárd dolláros forgalmat tervezett, amelynek jelentős része származik az IT-szektorból. Érdekesség, hogy az ügylet értéke jóval a 2000. szeptemberében a Hewlett-Packard által ajánlott 18 milliárd dollár alatt van, ami egyben azt is jelzi: a vállalatok a vártnál jóval kevesebbet költöttek informatikai, technológiai fejlesztésre az elmúlt években.

A PwC bevételeinek csökkenését persze nem csupán a gazdaság rossz állapota és a kereslet általános visszaesése okozta. Ehhez az is hozzájárult, hogy a cég a könyvvizsgáló részleggel együtt nemigen tudott lépést tartani az amúgy is gyengélkedő piaccal. Az auditori feddhetetlenség tehát a múlté, és ez nem hagyta érintetlenül a bevételeket sem.

Az IBM pénzügyi igazgatója elmondta: az ügylet 30 centtel csökkenti a cég negyedik negyedévre kalkulált, egy részvényre jutó osztalékát. Az IBM részvényeinek árfolyama 1 százalékot zuhant a New Yorki-i tőzsde zárás utáni kereskedésében.

A közzétett adatok szerint az átvételt az érintett országok versenyhivatalainak és a vállalat regionális egységeinek is jóvá kell hagyniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik