Belföld

Nehezebb felvételik, alacsonyabb ponthatárok

Csütörtök tíz óra óta olvashatók a www.felvi.hu és a www.ofi.hu címen a felsőoktatási felvételik ponthatárai . A bekerülési küszöbök alacsonyabbak, mint tavaly, ami a diákok szerint a minden eddiginél nehezebb felvételi feladatsorokkal magyarázható.

A napilapok szombaton részletes táblázatban közlik szinte minden egyetemi és főiskolai szak felvételi ponthatárait, ám a korábbi évekkel ellentétben minden bizonnyal kevesebb jelentkező vesz majd kezébe újságokat, hiszen idén már SMS-ben és az interneten is kényelmesen elérhetőek az adatok.

Az OFI weblapját felkeresve érzékelhetően javult a tavaly még órákra lefagyó oldal letölthetősége. Kérdésünkre Princzinger Péter, a felvételi iroda igazgatója elmondta, hogy az OFI-nak – az Oktatási Minisztérium segítségével – valós többletkiadás nélkül sikerült az informatikai fejlesztéseket elvégeznie. A tavalyi tapasztalatokon okulva idén már egy helyett négy szerver azonos terheltségi elosztással szolgálja ki a látogatókat. Az adatok csütörtök este 10-óra óta érhetőek el, az azóta eltelt idő alatt pedig az iroda megközelítőleg 190 ezer látogatót regisztrált, a találatok száma pedig egymillióra tehető.

Eredmények SMS-benAz OFI és a Pannon GSM először 2001 nyarán tette lehetővé, hogy a jelentkezők megtudhassák, felvételt nyertek-e az általuk megjelölt felsőoktatási intézménybe. Idén a tavalyinál tíz százalékkal több felvételiző, az összes (165 ezer) fiatal közel háromnegyede tüntetett fel elérhetőségei között mobilszámot is a jelentkezési lapon. Az OFI csütörtökön 11-órától három óra leforgása alatt 274 ezer SMS-t küldött szét, ezekben mintegy 120 ezer diák kapott értesítést a felvételi vizsgán elért összpontszámáról és az általa megjelölt intézményekben megállapított ponthatárokról.

Nem csak a jelentkezők, hanem az oktatási szakma is elismerte, hogy az idei feladatsorok nehezebbek voltak a 2001-es teszteknél. Ezt a statisztikák is tükrözik: adott létszámkeret mellett a gyengébb felvételi átlageredmény alacsonyabb ponthatárokat eredményezett.

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen 100, az ELTE jogi karán 104, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem általános orvosi karán pedig 106 ponttól veszik fel a pályázókat, ami némileg alacsonyabb a 2001-es küszöbszámoknál. Tavaly az ELTE jogi karán két ponttal volt magasabb a bejutási határ, az orvosi karok pedig csak 110-113 ponttól fogadták a jelentkezőket. Szintén két pontot csökkent a limit a budapesti közgázon is.

A közgázra 3307-en jelentkeztek, ebből azonban csak 778-at vesznek föl – a túljelentkezés 4,25-szörös volt. Az ELTE jogász szakára 2659-en adták be pályázatukat, viszont csak 373-an juthatnak be, ami 7,12-szeres túljelentkezésnek felel meg. A SOTE 280 általános orvosi helyére 851, a Rendőrtiszti Főiskola 138 bűnügyi képzési helyére 1701 felvételiző küldte be jelentkezési lapját.

Nehezebb felvételik, alacsonyabb ponthatárok 1Női fölény

Ebben az évben 165 ezer jelentkező adott be több mint 379 ezer jelentkezési lapot. Ez a szám egyértelműen a továbbtanulási kedv növekedését bizonyítja, mivel az előző év rekord jelentkezési számához képest ez 11 százalékos – több mint 16 ezer fős – emelkedést jelent. 1998-tól folyamatosan nőtt a jelentkezők száma, az idei létszám az 1998-as adathoz viszonyítva 29 százalékos növekedést jelent.

Százezer fiatal hölgy és mintegy hatvanötezer fiatalember felvételizett, így a nemek eloszlása tekintetében továbbra is megmaradt a női fölény.

Gyengébb eredményekA tavalyi átlageredményekhez képest idén minden felvételi tárgyból gyengébben teljesítettek a közös érettségi-felvételi vizsgát író jelentkezők. A két év vizsgateljesítménye különösen a természettudományi tárgyak esetében mutat látványos eltérést.

• Mindkét évben a matematika volt a legnehezebb, a tavalyi 34 százalékos átlagteljesítmény az idén tovább romlott: az átlagos felvételiző mindössze 27 pontot ért el a maximális 100-ból.

• A legnagyobb mértékben, összesen 12 ponttal a fizikavizsgán elért átlageredmények romlottak. A tavalyi 54 százalékos teljesítményt követően 2002-ben a felvételizők átlagosan mindössze 42 pontot értek el.

• Szintén jelentősen, 9 ponttal csökkent a biológia átlag is.

• A természettudományi tárgyak közül a kémia eredményei csökkentek a legkevésbé, a 2002-es felvételi vizsga 42-es átlagpontszáma mindössze 3 ponttal gyengébb a tavalyi eredménynél.

• A legnagyobb felvételiző létszámot érintő vizsgákon, mint a magyar nyelv és irodalom, illetve a történelem, a jelentkezők teljesítménye kiegyensúlyozottnak mondható. Magyar nyelv és irodalomból 4 ponttal csökkent ugyan a felvételizők átlageredménye – a 2001-es 47 százalék után 2002-ben 44 százalékos eredményt mértek – ám a történelemből nyújtott teljesítményben az idén egy pont javulás mutatkozott.

Népszerű az informatikus- és a tanítóképzés is

A műszaki képzések első helyezettje a népszerűségi ranglistán a műszaki informatikai szak főiskolai képzése, amelyet az összesített szakos rangsorban is csak a jogi, a közgazdasági, a gazdálkodási főiskolai és az idegenforgalmi és szálloda szakok előztek meg. Az első helyes jelentkezések alapján erre a szakra többen jelentkeztek, mint például a bölcsész szakok bármelyikére.

Tanító szakra az idén is sokan jelentkeztek – ez a tizedik a legnépszerűbb szaknak számít 2002-ben. Ide megközelítőleg annyian jelentkeztek tanítónak, mint a hagyományosan nagy népszerűségnek örvendő magyar nyelv és irodalom szakra. A tanítói képzés ráadásul megelőzte (többek között) a történelem és az általános orvostudományi szakokat, illetve a divatosnak számító kommunikáció szak egyetemi képzését is.

Az utóbbi évtized egyik látványos változása, hogy a felsőoktatási intézmények hallgatói között jelentősen megnőtt a nem nappali képzésben tanulók aránya. Az esti képzés mellett különösen a levelező, illetve a távoktatási tagozaton tanulnak egyre nagyobb számban. A nem nappali képzésben tanulók az évezred elejére az összhallgatói létszám több mint negyven százalékát teszik ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik