Belföld

Negyedéves eredmények – csak így tovább tech szektor!

A nem túl rózsás piaci hangulat ellenére növelte forgalmát és nyereségét is a távközlés óriása, a Nokia, és a szoftver üzletág első számú szereplője a Microsoft. Méreteiben jóval kisebb, ám nyereséggel zárt az eBay aukciós szájt, és az online bankolással és befektetéssel foglalkozó E-Trade is.

Nokia – globálisan kevesebb mobil eladását valószínűsíti

Negyedéves eredmények – csak így tovább tech szektor! 1Bár forgalma 6 százalékkal 6,9 milliárd euróra csökkent, nettó árbevétele a jelentős költségcsökkentés következtében 46 százalékkal, 862 millió euróra növekedett a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – adta hírül a világ legnagyobb mobilkészülék gyártója.

A második félévre a finn cég úgy véli, hogy eladásai 3-10 százalékkal növekedhetnek, harmadik negyedéves forgalma elérheti a 7,2-7,6 milliárd eurót. Véli ezt annak ellenére, hogy a konkurenciaharc egyre erősebb: a Nokia hiába dobott a piacra számos új készüléket idén, riválisai – a Samsung, a Sony Ericsson és a Motorola – komolyan megszorongatják.

Kevésbé optimisták már a finnek a világon idén eladott telefonok számát tekintve: míg korábban elképzelhetőnek tartották, hogy globálisan 400-420 millió készülék is elfogy 2002-ben, most már csak 400 millió telefont valószínűsítenek. A Nokia a piac 40 százalékát kívánja uralni.

A Merrill Lynch befektetési bank ennél is visszafogottabb: lefelé módosították mind a 2002-es, mind a 2003-as előrejelzésüket. Idénre így már csak 385 millió, jövőre pedig 410 millió készülék eladását prognosztizálják.

A második legjelentősebb piaci szereplő, a Motorola egyébként a második negyedévben a cég történetének eddigi leghatalmasabb veszteségét produkálta.

Microsoft – a trenddel dacolva

A június 30-ával zárult negyedévben éves szinten 10 százalékkal, 7,25 milliárd dollárra növekedett a forgalma – jelentette be a redmondi óriás. Nyeresége az egy évvel ezelőtti 66 millió dollárról 1,53 milliárdra szökött.

A cég pénzügyi szakembere, John Connors külön kiemelte, hogy a kedvezőtlen piaci hangulat ellenére sikerült számottevő növekedést elérniük. Connors a növekedés húzóágazataként a Windows XP, az Xbox, az MSN és a szerver divízót nevezte meg.

Negyedéves eredmények – csak így tovább tech szektor! 2eBay – megy a szekér

Forgalom- és profitnövekedéséről számolt be az eBay internetes aukciós szájt. A cég számottevő növekedést mutatott fel mind az USA-beli, mind külföldi érdekeltségeinél. A második negyedévben nyeresége 54,3 millió dollárra emelkedett, szemben az egy évvel korábbi 24,6 millió dollárral. Forgalma 180,9 millió dollárról 266,3 millió dollárra nőtt.

Az eredmények megfelelnek az előzetes várakozásoknak, és összhangban állnak az eBay egy hónappal ezelőtti előrejelzéseivel. A cég akkor jelentette be a nyilvánosság előtt, hogy tőzsdei tranzakció keretében fel kívánja vásárolni az online fizetési rendszerekre specializálódott PayPal-t.

E-Trade – bíztató hírek az online bankolásról

Bíztató eredményekről számolt be az E-Trade online bank és brókercég is. A cég az egy évvel ezelőtti 10,2 millió dolláros veszteséggel szemben, most 32,8 millió dolláros nyereségről adott hírt. A forgalom – a második negyedévben ez 316,1 millió dollár volt – harmada az online banki szolgáltatásokból származik, egy évvel korábban még csupán a negyedét tette ki a banki üzletág.

Az online banki szolgáltatások súlyának növekedése részben a tőzsdei medvepiaci hangulattal magyarázható: a részvénybe fektető ügyfeleik egy részének sikerült felkelteni az érdeklődését a banki termékeik iránt.

Annak ellenére vált jövedelmezőbbé a banki üzletág, hogy a cég magasabb marzsok mellett döntött, és csökkentette betéti kamatait, elveszítve ezzel korábbi ügyfeleinek egy csekély töredékét (3 százalék alatti az elvándorlás.) A hitel üzletágon belül a lakás- és autóhitelek mentek jól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik